La Seu organitza un cicle de xerrades sobre l'Alzheimer

Coincidint amb l'Any Internacional d'aquesta malaltia. S'impartiran un total de 4 conferències a la Biblioteca de Sant Agustí i el passi del documental "Bicicleta, cullera, poma" a la sala de la Immaculada.

Redacció
15 de setembre del 2011
D'esquerra a dreta, Susanna Forné, Montserrat Bonet i Lourdes Esteve.
D'esquerra a dreta, Susanna Forné, Montserrat Bonet i Lourdes Esteve.
D'esquerra a dreta, Susanna Forné, Montserrat Bonet i Lourdes Esteve.

Les regidories de la Gent Gran i Cultura de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, conjuntament amb el Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell, la Biblioteca de Sant Agustí i la Fundació Sant Hospital, han organitzat un cicle de xerrades sobre la malaltia de l'Alzheimer que tindran lloc entre el 21 de setembre i el 19 d'octubre.

La regidora de la Gent Gran de l'Ajuntament urgellenc, Montserrat Bonet, ha explicat que el motiu d'haver escollit l'alzheimer com a centre de les xerrades és que aquesta malaltia “comporta un gran impacte mèdic, social i familiar”. Bonet ha assenyalat que la incidència d'aquesta malaltia va lligada a l'envelliment de les persones, sobretot a les més grans de 70 anys, i és per això que les xerrades van dirigides no només a les persones grans sinó també que estan obertes al seu àmbit social i familiar.

Per la seva part, Susanna Forné, neuropsicòloga de la unitat sociosanitària de la Fundació Sant Hospital, ha manifestat que l'organització d'aquest cicle “és molt interessant, ja que és molt important la sensibilització de la societat envers aquesta malaltia alhora de poder donar suport tant als malalts com a les seves famílies”.

D'altra banda, la directora de la Biblioteca de Sant Agustí de la Seu, Lourdes Esteve, ha afegit que la idea d'organitzar aquest cicle de xerrades sobre aquesta malaltia va sorgir de la mateixa biblioteca tot aprofitant la commemoració de l'Any Internacional de l'Alzheimer. A més a més, des de la mateixa biblioteca s'ha editat una petita guia que recull títols de llibres i manuals que parlen sobre els diferents aspectes d'aquesta malaltia, així com contes i audiovisuals. També es recull un llistat d'entitats relacionades amb la malaltia de l'Alzheimer, així com informació que es pot trobar a la xarxa.

Calendari de xerrades

La primera xerrada tindrà lloc el pròximdimecres 21 de setembre, coincidint amb el dia mundial de l'Alzheimer, a les vuit del vespre, a la biblioteca de Sant Agustí de la Seu d'Urgell, sota el títol 'Aspectes mèdics de la malaltia d'Alzheimer' que anirà a càrrec del doctor Juanjo Armendáriz, metge de la unitat sociosanitària de la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell.

La segona xerrada està prevista pel dimecres 28 de setembre que versarà sobre 'Aspectes cognitius, emocionals i conductuals en la malaltia d'Alzheimer' que impartirà la neuropsicòloga de la unitat sociosanitària de la Fundació Sant Hospital, Susanna Forné.

La tercera xerrada serà sobre 'Recursos socials i llei de la dependència en la malaltia d'Alzheimer' se celebrarà eldimecres 5 d'octubre, i anirà a càrrec de Sarai Gómez, treballadora social del Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell. La quarta i última xerrada serà eldilluns 10 d'octubre, en la qual s'explicaran en una taula rodona vivències de familiars de malalts d'Alzheimer.
Totes les xerrades tindran lloc a la Biblioteca de Sant Agustí de la Seu d'Urgell, a les vuit del vespre.

'Bicicleta, cullera, poma'

El cicle es tancarà el dimecres 19 d'octubre amb el passi del documental 'Bicicleta, cullera, poma' de Carles Bosch, guanyador dels premis Gaudí i Goya a la millor pel·lícula documental.

Aquest documental, que es projectarà a la sala de la Immaculada a les vuit del vespre, relata les vivències de Pasqual Maragall i el seu entorn en la lluita diària contra l'Alzheimer. El documental recorda la necessitat de seguir treballant perquè “els científics en trobin la cura abans que la xifra de 26 milions de malalts de tot el món es multipliqui per deu”.

“Vull ajudar a derrotar aquesta malaltia. Personalment i col·lectivament. Enlloc està escrit que hagi de ser invencible”. (Pasqual Maragall)