L'Institut Geològic de Catalunya instal·la una sonda de temperatura i humitat a la Conca de Tremp

Redacció
15 de setembre del 2011
Un edafòleg de l'Institut Geològic de Catalunya col·loca la sonda al Pallars Jussà, prop de Tremp mentre el Doctor en sols Thomas Reinsch l'observa.
Un edafòleg de l'Institut Geològic de Catalunya col·loca la sonda al Pallars Jussà, prop de Tremp mentre el Doctor en sols Thomas Reinsch l'observa.
Un edafòleg de l'Institut Geològic de Catalunya col·loca la sonda al Pallars Jussà, prop de Tremp mentre el Doctor en sols Thomas Reinsch l'observa.

L'institut Geològic de Catalunya ha instal·lat aquest dijous una sonda de temperatura i humitat a la Conca de Tremp, la sisena d'aquestes característiques que es col·loca a Catalunya. La informació que aporti s'estudiarà al nostre país i també s'enviarà al Servei de Sols del Departament d'Agricultura dels Estats Units. D'aquesta manera l'Institut Geològic de Catalunya reforça la seva col·laboració en transferència de coneixement i experiència en l'estudi de sòls amb el Servei de Sòls del Departament d'Agricultura dels Estats Units. La col·locació d'aquesta sonda ha coincidit amb la visita de Thomas Reinsch, National Leader for World Soil Resources del USDA Soil Survey. Les sondes que s'han instal·lat per Catalunya s'integren en la xarxa instrumental de mesura de paràmetres físics del sòl de l'IGC i permeten un monitoratge en continu i contribueixen a la millora del coneixement de les característiques físiques dels sòls de Catalunya.

Un aparell registra cada sis hores les dades del sòl i de manera periòdica les dades s'envien a un ordinador des d'on després arribaran als Estats Units per ser estudiades. La sonda registra les dades de tres profunditats diferents; d'uns 50 centímetres, 30 i 20.

Les dades que s'extrauran del sòl del Pallars Jussà també es compartiran amb els agricultors de la zona. Concretament a pocs metres del lloc on s'ha col·locat la sonda hi ha vinyes. Per aquests agricultors les dades d'humitat i temperatura del sòl seran importants a l'hora de cultivar d'una determinada manera les plantacions de vinya.

Emilio Ascaso, edafòleg de l'Institut Geològic de Catalunya, ha explicat que s'han col·locat en una primera fase sis sondes a diferents indrets de Catalunya i que es preveu més endavant a que solament al Pallars Jussà n'hi hagi la mateixa xifra.

La col·laboració entre l'IGC i el USDA Soil Survey es va iniciar l'any 2008 amb l'objectiu de potenciar la transferència de coneixement i d'experiències en l'estudi i la cartografia de sòls. Al llarg d'aquests anys s'han realitzat diverses reunions de treball i estades tècniques.

El Doctor Reinsch ha visitat la seu del Centre de Suport Territorial de l'IGC a Tremp on ha realitzat diverses activitats de formació dirigides a tècnics i tècniques que treballen en el Mapa de Sòls 1:25 000 (Geotreball IV) que elabora l'IGC en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Thomas Reinsch ha explicat que les dades i els estudis del sòl són molt importants per temes d'agricultura, d'estalvi d'aigua o construcció i ha dit que les dades que donarà la sonda del Pallars Jussà les estudiaran conjuntament amb l'Institut Geològic de Catalunya