Més de 800 persones han visitat en menys d'un mes l'exposició de l'ós al refugi del Fornet, a l'Alt Àneu

Redacció
09 de setembre del 2011
Una rèplica d'una ossera que hi ha a l'exposició de l'ós bru al refugi del Fornet, a Alt Àneu.

L'exposició temporal sobre l'ós que hi ha al refugi del Fornet, al Pallars Sobirà, ha rebut més de 800 persones en menys d'un mes. És tracta d'una mostra que dóna a conèixer l'hàbitat del plantígrad. Aquesta exposició és el pas previ a La Casa de l'ós dels Pirineus que s'està construint a Isil (Pallars Sobirà). Es preveu posar-la en marxa a la primavera del 2012. Serà un centre d'interpretació sobre aquest animal i les seves relacions amb els habitants de la zona. Paral·lelament les entitats Acciónatura i Fundación Oso Pardo han posat en funcionament dos itineraris per descobrir el país dels óssos, l'itinerari autoguiat Potariets-Vernets (2 hores) i la senda de l'ós (6 hores).

Aquestes accions formen part del projecte global de conservació de l'ós bru que Accionatura ha començat a desenvolupar des del gener del 2010 i que té un objectiu doble: d'una banda millorar l'hàbitat de l'ós per assegurar la preservació d'aquesta espècie, i d'una altra compatibilitzar la seva presència amb la població local i les formes de vida tradicionals de muntanya tot potenciant la figura de l'ós bru com a element de valor turístic.

Segueix la pista de l'ós

Els visitants a Alt Àneu tenen l'opció de realitzar dos itineraris; l'itinerari Potariets-Vernets i el de la Senda de l'ós. El primer dels itineraris va destinat a un públic familiar i és autoguiat. És un sender per observar com la convivència entre les activitats humanes i la natura és important per a la preservació del paisatge la biodiversitat.

Pel que fa a la segon itinerari, la Senda de l'ós, és una travessa per les carenes que uneixen Isil amb Alos d'Isil que permeten endinsar-se per l'hàbitat de l'ós bru. Aquesta sortida no està senyalitzada. Per aquest motiu les sortides és fan programades amb un màxim de deu persones i amb guiatge. És vol interferir el mínim en l'hàbitat de la fauna salvatge i per això és fa un màxim d'una sortida a la setmana.

A la ruta de la Senda de l'ós A no s'assegura però hi ha possibilitats de veure l'ós i d'altres animals de fauna salvatge en directe mentre a l'itinerari curt s'observa la fauna amb telescopi.

Exposició

Les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà) és una zona amb ecosistemes on habita l'ós bru. Aquests plantígrad es passa els mesos més freds de l'any hivernant en osseres. Una reproducció d'una ossera és pot veure a l'exposició del Fornet.

Poc abans de la seva hibernació, s'ha organitzat la primera sortida per donar a conèixer els mecanismes que s'utilitzen per detectar la seva presència. Les petjades, els excrements, els pèls i les marques als arbres són indicis que passejant pel bosc un és pot trobar. Veure l'ós al Pirineu és molt complicat i per aconseguir pèl i imatges de l'ós els tècnics tenen distribuïdes pel Pallars unes 75 trampes amb filferros i una vintena de càmeres fotogràfiques.

Tot això s'explica en l'exposició. A més de la reproducció d'una ossera a la mostra també hi ha reproduccions de petjades, de troncs d'arbre amb rascades d'ós i moltes imatges d'ós. En una imatge a mida real el visitant és pot mesurar i comparar-se amb un ós.

La manca de diàleg amb el territori en la darrera reintroducció va portar a un fort rebuig de la gent del Pirineu per aquest animal. Poc a poc aquesta visió està canviant gràcies a polítiques preventives com les d'agrupament de ramats en zones d'incidència d'ós, protecció d'arnes amb pastors elèctrics, plantacions de cirerers perquè l'ós tingui alimentació, subvenció de pastors per vigilar els animals a la muntanya, compensar els danys ocasionats o campanyes d'informació. Tots aquests aspectes s'expliquen tant a l'exposició com a les sortides guiades que fa Acciónatura en col·laboració amb la Fundación Oso Pardo.