Una cinquantena d'obres del romànic i el gòtic de l'Alt Urgell s'exposen al MNAC

Redacció
01 de setembre del 2011
Imatge de l'església romànica de Sant Vicenç d'Estamariu.
Imatge de l'església romànica de Sant Vicenç d'Estamariu.
Imatge de l'església romànica de Sant Vicenç d'Estamariu.

Una cinquantena d'obres del romànic i del gòtic de l'Alt Urgell es troben al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MANC). El cap de l'Àrea d'Activitats del MNAC, Damià Martínez, ho ha explicat en una conferència La Seu en què ha destacat que són una part petita del fons del museu, de més de 250.000 obres, però amb peces de gran importància com el Frontal dels Apòstols o el retaule gòtic de Sant Miquel i Sant Pere. Martínez ha fet a més un repàs a la història del MNAC i ha explicat l'origen de les seves col·leccions. "Destaca el frontal de la Seu, o frontal dels apòstols, és una pintura sobre fusta que és una de els obres més importants del romànic", ha afirmat Martínez. Aquest frontal de l'altar és del segon quart de segle XII.

Del gòtic destaca el retaule de Bernat Despuig i Jaume Cirera, del qual el MNAC posseïa set taules, i fa poc el ministeri de cultura espanyol va comprar la resta de nou taules a una col·lecció privada de Bèlgica. Martínez afirma que "és el retaule més gran en mides del MNAC, només falta la part del bancal que està en un museu de Mèxic i que serà molt difícil de recuperar".

El museu te unes 250.000 obres de totes les disciplines de les quals hi ha exposades unes 4.000 obres. Segons Martínez és difícil afirmar amb exactitud dir quantes procedeixen de la Seu o de la zona de l'Alt Urgell. En aquest sentit, Martínez diu que "de l'època gòtica hi ha identificat un mestre que fa moltes pintures i de l'època romànic identifiquen el taller de la Seu d'Urgell, que fa moltes pintures sobre taula i murals a moltes parts de la diòcesi de d'Urgell".

El cap de l'Àrea d'Activitats del MNAC explica que una pintura molt important és la disputa i arrest de Santa Caterina. "L'ha adquirit el MNAC no fa massa i ara s'ha incorporat a la col·lecció permanent", manifesta Martínez. Aquesta obra formava part, amb dos pintures més, de la decoració mural de la capella de Santa Caterina de la catedral de la Seu, una de les altres dues parts està al museu de episcopal de Vic i l'altra a una col·lecció privada a Suïssa.

Martínez explica que aquestes obres estan actualment al MNAC per la preocupació de la societat civil catalana, sobretot de la Junta de Museus de Barcelona. A principis del segle passat en assabentar-se de la venta o robatori de pintures i altres peces de esglésies aïllades del Pirineu, que anaven a col·leccions privades d'aquí i de l'estranger, van començar a recuperar aquest patrimoni i a portar-lo a Barcelona. Això va evitar l'espoli i el desmembrament dels conjunts que per separat eren més atractius i es venien millor al mercat d'antiguitats.