La facturació de les agències de viatges cau més d'un 15%

Redacció
01 de setembre del 2011
Uns clients contracten un viatge en una agència.
Uns clients contracten un viatge en una agència.
Uns clients contracten un viatge en una agència.

La facturació de les agències de viatges lleidatanes acumula aquest estiu una davallada de més del 15% respecte a l'any passat. Segons les dades d'Iltrida Viatges, la principal agència de la demarcació, això es deu a un descens de la contractació d'un 5% i a una forta reducció de la despesa dels clients. I és que trobar el viatge amb la millor oferta s'ha convertit en el principal objectiu dels lleidatans, per la qual cosa les reserves s'efectuen també cada cop amb menys antelació. Les destinacions de costa catalana encapçalen els rànquings i els creuers superen ja els viatges a les capitals europees. Els més perjudicats han estat els països del nord d'Àfrica, pels conflictes de les últimes setmanes. Les agències de viatges lleidatanes han patit aquest estiu una baixada d'entre el 15 i el 17% de la facturació. Segons explica el director general d'Iltrida Viatges, Celestí Roca, el principal motiu és que els clients gasten cada cop menys diners a l'hora de viatjar. A aquest fet, cal sumar-hi també un descens del 5% del nombre de persones que han contractat un viatge a l'agència. "Lleida està una mica pitjor que la resta de Catalunya perquè la baixada de facturació dins el sector és important", alerta. A més, des de fa dues campanyes, les agències detecten un endarreriment de les reserves. "Les vacances d'estiu es tancaven abans amb tres o quatre mesos d'antelació i ara, la majoria es fan el mateix mes o la mateixa setmana", explica Roca.

Tot plegat, per intentar aconseguir les millors ofertes a uns preus més baixos. Això explica la bona acollida que està tenint l'oferta de creuers entre els lleidatans. Es tracta d'un producte amb un preu molt ajustat, que sovint ofereix descomptes de dos per un i, sobretot, que permet viatjar gratuïtament als menors d'edat. "Al ser vaixells amb pensió complerta o tot inclòs, la gent té molt clar que el seu pressupost no es desviarà massa", afegeix el responsable de l'agència. Per això, en les destinacions de platja, tant catalanes, espanyoles o del Carib, el format "tot inclòs" és el més acceptat entre els turistes lleidatans perquè "no hi hagi sorpreses" en la factura final.

Les platges catalanes són la destinació preferida dels lleidatans

La costa catalana, sobretot la Daurada i la Brava, és la principal destinació dels lleidatans durant les vacances d'estiu "per proximitat i cost". En segon lloc se situen els creuers, essent majoria els que recorren el Mediterrani occidental, l'Adriàtic, les Illes Gregues i el Marg Egeu. A més distància hi trobem els del Mar del Nord, el Bàltic i els fiords noruecs, també n'hi ha alguns al Carib i el Golf Pèrsic i, per últim, creuers per les costes orientals d'Àsia, incloent-hi el Japó, la Xina i Singapur, que estan guanyant cada cop més adeptes, malgrat que en aquests casos l'avió encareix molt el preu del viatge.

Després dels creuers, les Illes Balears i les Canàries també tenen una bona acollida, així com les capitals europees. D'entre els grans viatges destaquen els Estats Units i Canadà i, a més distància, la Xina, Tailàndia, Cambodja, Vietnam o l'Índia. A l'altra cara de la moneda se situen els països àrabs i del nord d'Àfrica, segons Roca, on les vendes han caigut "pràcticament un 99%" pels conflictes i les revolucions que s'hi han registrat els últims mesos. "Per exemple, hem passat de vendre molts creuers pel Nil a portar-hi sis o vuit persones tan sols aquest estiu". Per contra, Turquia ha crescut de forma important i Tunísia ja s'està recuperant gràcies a una política de preus molt agressiva.

Crítiques a la poca rendibilitat de l'Aeroport de Lleida-Alguaire

Una clienta d'una agència de viatges de Lleida, Maria Dolors Méndez, explica que ha descartat viatjar a Mallorca en avió des de l'aeroport lleidatà per l'elevat preu del bitllet. Finalment, marxarà en vaixell des de Barcelona amb el seu marit, el seu fill, i la seva neboda. "L'aeroport no l'aprofitem perquè és massa car", lamenta.

Segons el director general d'Iltrida Viatges, Celestí Roca, l'Aeroport de Lleida-Alguaire no era necessari perquè ja hi ha altres aeroports a prop com són els de Barcelona, Reus o Saragossa. No obstant, creu que ara que la infraestructura és una realitat, les agències no l'estan podent aprofitar massa. "La Generalitat ha negociat amb companyies de baix cost sense pensar en els paquets turístics. Cada companyia tenia el seu acord i no importava si aquests diners repercutien al territori o no", lamenta. A més, Roca denuncia que les tarifes que les companyies com Air Nostrum ofereixen a les agències perquè puguin fer paquets turístics són "més cares que les que qualsevol usuari pot reservar a través d'Internet".

D'altra banda, Roca dubta que els esquiadors que aterraran a l'Aeroport de Lleida-Alguaire aquest proper hivern procedents de Rússia i Anglaterra tinguin un impacte econòmic a la demarcació. "Em temo que subvencionarem vols amb diners catalans per portar gent a esquiar a Andorra", assegura.

Iltrida Viatges ha registrat entre el mes de juny i mitjans d'agost unes 1.900 operacions a les agències de la demaració, la qual cosa es tradueix en uns 5.000 turistes. La despesa mitjana de les famílies ha estat de 760 euros, segons la companyia. Iltrida Viatges compta amb cinc oficines a la ciutat de Lleida i també disposa de seus a les Borges Blanques, Balaguer, Mollerussa, Tàrrega i Tremp, així com a les demarcacions de Tarragona i Barcelona.