La Federació d'Hostaleria xifra entre un 65 i un 70% l'ocupació turística al Pirineu

Redacció
31 d'agost del 2011
Uns excursionistes a la Vall Ferrera.
Uns excursionistes a la Vall Ferrera.
Uns excursionistes a la Vall Ferrera.

La Federació d'Hostaleria de Lleida ha xifrat entre un 65 i un 70 % l'ocupació turística a les comarques del Pirineu. Aquesta xifra representa haver complert les expectatives que s'havia marcat la Federació en un inici. Juan Antonio Serrano, president de la Federació, ha explicat que tot i disminuir l'ocupació el número global de turistes ha augmentat donat que fan l'estada més curta. El sector dels esports d'aventura també ha vist com la demanda ha retrocedit lleugerament, entre un 5 i un 10%. Les empreses s'han adaptat a les necessitats del client i han venut paquets d'activitats concentrats en un dia. Ha augmentat el turista català i estranger i ha disminuït el de la resta de l'Estat Espanyol.

Juan Antonio Serrano ha explicat que durant els mesos de juliol i agost s'ha arribat a la previsió que inicialment teníem i l'ocupació s'ha situat a la franja baixa del que és habitual a les temporades d'estiu, entre un 65 i un 70%. Pel que fa als dies punta de mig agost s'ha assolit una ocupació del 85%.

Serrano ha dit que s'ha mantingut la tendència que ja s'estava notat; estàncies mes curtes i reserves a darrera hora. Serrano ha afegit que mantenir les ocupacions s'ha traduït en un augment dels turistes. Pel que fa als clients ha estat majoritàriament un turisme de proximitat; s'han millorat les xifres dels turista català, hi ha hagut una davallada del turisme d'altres punts de l'Estat com el País Valencia o Andalusia. També s'ha notat una lleugera millora de les persones estrangeres que venen de diferents llocs d'Europa.

Des de la Federació d'Hostaleria de Lleida s'espera un setembre molt just amb una ocupació d'un 40%, xifra habitual en els darrers anys.

Pel que fa al sector dels esports d'aventura ha notat una davallada d'entre un 5 i un 10% respecte a l'any passat. Florido Dolcet, president de l'Associació d'empreses d'esports d'aventura del Pallars Sobirà, ha explicat que el juliol va ser un mes complicat per les baixes temperatures però que l'agost ha remuntat les xifres.

Dolcet ha explicat que les empreses han venut paquets d'activitats concentrats en un dia i sense la necessitat d'allotjament per reduir costos. Dolcet ha recordat que la temporada d'esports d'aventura encara s'allargarà fins al mes d'octubre. Les empreses d'esports d'aventura fan la meitat de la facturació anual entre els mesos de juliol i agost.

Per Dolcet el retrocés d'un 5-10% en la pràctica dels esports d'aventura és un bon resultat si es té en compte el context de crisi econòmica i les baixes temperatures del mes de juliol.

Dolcet ha destacat que els esports d'aventura i turisme actiu és un sector molt dinàmic i que està molt consolidat i que té un llarg recorregut per endavant.