El Festival de Música de Llívia celebra la seva 30a edició

El primer concert que tindrà lloc en el marc del festival serà aquest dimarts a les deu de la nit. El repertori, dedicat exclusivament a Vivaldi, anirà anirà a càrrec del grup prestigiós de cambra "I Musici de Vivaldi".

575_1312878308musica
575_1312878308musica
Redacció
09 d'agost del 2011

Tot i la sobrietat que imposa el temps de mancances en que seguim immersos, Llívia manté ben enlairat el seu prestigi musical.   Enguany assoleix la cota del seu trentenari oferint, dins el cicle d'estiu, sis vetllades d'alt nivell artístic confiades a intèrprets de singular prestigi  del món de  les belles arts.
 
Es distribueixen a dies alterns, a partir d'aquest dimarts, 9 d'agost, en mig de tres destacades versions monogràfiques; la primera dedicada exclusivament a Vivaldi ( Les quatre estacions), la 2ª a Wolfgang Amadeus Mozart ( Sonatas d’Església  per a orgue 2 violins, i violoncel  en la 1ª part)  i  el “Quartet amb piano, en sol menor a la 2ª )  i la darrera aplicada al geni mundial del barroc, Johann Sebastià Bach ( Concerts de Brandenburg).
 
Sis vetllades, per a recordar, emmarcades en el sumptuós i magnífic temple llivienc de Ntra. Sra. dels Àngels, d'acústica impecable.
 
Antoni Vivaldi, visquè a Venècia al final del període barroc de la música i deixà el legat històric d'una obra immortal. “Les quatre estacions”. Una forma, la seva,  d'aconseguir en la composició el contrast, fou la d'elaborar un tema, sotmès primer a una dinàmica forta i repetir-lo després de forma suau com a deliciós ressó. 
 
El primer concert el dediquen a la seva obra. El concert anirà a càrrec del grup prestigiós de cambra “ I Musici de Vivaldi “, procedent igualment de Venècia, especialitzat en les interpretacions d'aquell cèlebre compositor, altrament conegut per “ il prete rosso”  ( clergue de pel roig).  Claudi Arimany, el nostre gran flautista, s'integra al conjunt per a l'execució d'aquest concert.

El segon concert, que tindrà lloc l'11 d'agost a les deu de la nti, contarà amb la presència del conegut i famós Conjunt Musical  “ The American Spiritual Ensemble” que dirigeix l’americà  Everet Mc. Corvey  integrat per 25 músics ( 8 veus solistes, 16 components del Cor i el pianista Tedrin Blair Lindsay ).  Serà la quarta vegada que actuaran a Llívia.  Hi van ser el 7 d’agost de 2001, el 20 d’agost de 2003 i el 3 d’agost de 2008, assolint sempre un clamorós èxit. En  el programa de la seva intervenció, que es fonamenta en el cant espiritual clàssic, del qual son extraordinaris intèrprets,  n’oferiran aquesta vegada un compendi que resumeixen sota el títol  “The black experience”.

El tercer concert, del dissabte dia 13, ha estat confiat a la soprano alemana Ute Beckert, oriunda de Postdam acompanyada pel pianista Frank Wasser.  Ha actuat com a solista en nombrosos recitals i també interpretant papers operístics a Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Àustria i Dinamarca, junt a batutes com les de Kent Nagano, Claudi Abbado, Marc Minkowsky o  Peter Vierneisel.  La seva major passió, però, és el lied.   En la seva actuació a Llivia oferirà  obres de Mozart, Schubert, Mendelssohn, Schumann, Tschaikowsky i també en versió original les del català Frederic Mompou  Pastoral i Damuntde tu només les flors.
 
 Per el dia 15 d'agost ha estat convocat el prestigiós conjunt “Hortus Musicus - Academia Quartet” de Tallinn (Estònia) que dirigeix el famós violinista Andrés Muston, en un programa especial Mozart.  La primera part conté un quartet de corda  del primer període mozartià per a  2 violins, viola i violoncel , seguit del quartet   K.478 per a violí, viola violoncel i piano;  i en la 2ª part una selecció de les “Mozart Church sonatas” ( sonates d’Església ) per a orgue, dos violins i violoncel. 
 
El concert següent del dia 17 serà interpretat per l'Orquestra  Berg de Txecoslovàquia ( 22 músics) dirigida per Peter Vràbel amb la participació del prestigiós violoncel·lista, sovint concorrent al nostre Festival, Michal Kanka.   Interpretaran en la 1ª part La mort de l'angel de Golijov; la passió de Joana d'Arc, de  Kutavicius: i amb Michal Kanka, com a solista, el Rondo i El silenci del bosc de Dvorak; i l' Andante cantabile de Txaikowsky. La 2ª part  es dedica a Franz Schubert ; Quartet de cordes nº 14 en re menor D. 810 de , Gustav Mahler ((La mort i la donzella)  en versió per a orquestra.
 
El Cicle d'estiu de la trentena edició del Festival, finalitzarà el dia 19 d'agost amb la presència de la famosa Orquestra de Cambra holandesa “ Camerata Amsterdam”, ( 16 intèrprets)  dirigida per Jeroen Weiering; amb el prestigiós violinista rus Valentin Zhuk ( guanyador dels tres concursos més importants dins el món del violí: el concurs Varsòvia, el Tchaikowsky i el Thibaut) l'oboé Frank van Koten trompeta Norbert Vohn, i clavicèmbal Guillermno Brachetta  i la col·laboració dels flautes solistes catalans Claudi Arimany i Jordi Gendra  en un monogràfic Johann Sebastià Bach:  Concerts de Brandenburg, el nº 3 en  sol major per a cordes i orq. i el nº 5 en re major  per a clave, flauta, violí i orquestra de cordes, en la 1ª part.
 
Clourà la festa amb la interpretació del segon concert en  fa major ( trompeta, flauta, oboe, violí i orquestra de cordes) i el quart en sol major (violí, dues flautes i orquestra de cordes) d’aquest cèlebre compositor alemany de fama immortal.

Com a novetat d'enguany el festival comtarà amb l’aportació musical del magnífic orgue de l’església de Ntra. Sra. dels Àngels, ofert i instal·lat per l’organització del Festival. En aquesta trentena edició l’orgue  hi serà present per a enaltir  les “ sonates da chiesa”  o  “ epistolars” de  Mozart, el  salzburgués considerat per molts el més gran geni  musical de tots els temps.