Un ramader del Pallars ven directament la carn dels seus vedells

Redacció
03 d'agost del 2011
El ramader Ignasi de Castellarnau en un prat d'Alins on hi té el ramat de vaques i vedells.
El ramader Ignasi de Castellarnau en un prat d'Alins on hi té el ramat de vaques i vedells.
El ramader Ignasi de Castellarnau en un prat d'Alins on hi té el ramat de vaques i vedells.

Per poder tancar tot el procés va crear l'empresa Vita Carn i des d'aleshores no han deixat d'augmentar el clients que li compren la carn. És tracta de carn ecològica de vedella. Per Castellarnau poder controlar tot el procés és molt important donat que sap el resultat de la carn de cadascun dels vedells que porta a l'escorxador per matar. La carn que ven és amb lots de 5 o 10 quilos. A cada lot hi ha una mostra de les diferents peces del vedell: bistec, entrecot, tall rodó, carn picada o carn per estofar. Vitacarn prové de l'explotació familiar de Casa Coix d'Alins, situada al Pallars Sobirà en ple cor del Parc Natural de l'Alt Pirineu. L'Ignasi de Castellarnau Riba, al 2002, transformà la granja per adaptar-la a la producció ecològica de vaques de la raça Bruna dels Pirineus.

A l'explotació cria els vedells i en controla tot el procés productiu, des del naixement del vedell fins al consumidor final, podent garantir en tot moment la traçabilitat de cada peça de carn.

Aquesta és la primera empresa d'aquestes característiques del Pallars Sobirà. Venta directa de carn de vedella i servei a domicili. Al Pallars Sobirà i al Pallars Jussà l'entrega a domicili la fa el propi Ignasi de Castellarnau i a la resta de Catalunya treballa amb empreses de missatgeria en fred.

La carn s'ofereix tallada i envasada al buit, en paquets de 700 grams aproximadament i es serveix en lots de 5 o 10 quilos.

Anualment l'Ignasi mata per vendre la carn directament entre 16 i 20 vedells. Els vedells neixen al prat i durant uns 7 o 8 mesos s'alimenten de llet i herba. Seguidament es deslleten i l'alimentació de l'herba es complementa amb pinso ecològic. La darrera fase es portar-los a la granja per augmentar en greix per aconseguir una carn tendra i greixosa.