Per primer cop estudiants catalans de Secundària descobreixen un asteroide

El descobriment s'ha produït durant les seves Estades al CX Món Natura Pirineu.

Redacció
28 de juliol del 2011
Els estudiants que han fet la descoberta. Foto: Obra Social Caixa Catalunya.
Els estudiants que han fet la descoberta. Foto: Obra Social Caixa Catalunya.
Els estudiants que han fet la descoberta. Foto: Obra Social Caixa Catalunya.

Deu estudiants del Programa Joves i Ciència de CatalunyaCaixa han descobert aquest mes de juliol un asteroide durant les seves Estades a CX Món Natura Pirineus. Aquesta és la primera vegada que estudiants catalans de secundària fan un descobriment científic d'aquest tipus. El Minor Planet Center (MPC), Departament d'Astrofísica de la Universitat de Harvard, la institució encarregada de recopilar totes les observacions de planetes menors (asteroides) i cometes, ha assignat el descobriment de ''l'asteroide 2011 NR'' a l'equip integrant del projecte d'Introducció a l'Astronomia, Astrofísica i al Disseny de Missions Espacials del Programa Joves i Ciència de l'Obra Social de CatalunyaCaixa. L'equip està format per deu estudiants que aquest setembre iniciaran el primer curs de Batxillerat i és liderat pels científics Enrique Herrero, de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC-IEEC); Mercè Romero, del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB; Josep M. Bosch, del Centre d'Observació de l'Univers (Observatori del Montsec), i Josep M. Mondelo, del Departament de Matemàtiques de la UAB.

L'asteroide va ser descobert el 4 de juliol pels 10 nois i noies des de l'Observatori del CX MónNatura Pirineus, a les Planes de Son, en el desenvolupament de les seves activitats científiques, dins del Programa Joves i Ciència de l'Obra Social de CatalunyaCaixa.

Sobre el descobriment d'asteroides i la seva utilitat científica

Aquest tipus d'observacions per fer seguiment i descobriment d'asteroides són importants, sobretot per detectar la presencia d'asteroides de tipus NEO (Near Earth Object), que podrien ser potencialment perillosos perquè podrien impactar amb la Terra.

En el cas de l'Asteroide 2011 NR ja se n'ha pogut calcular l'òrbita i no representa cap perill per a la Terra. Està classificat com un asteroide d'un diàmetre aproximat d'1km (aquesta mida es calcula a partir de la seva brillantor), i la seva òrbita indica que seria del tipus Flora, dels que se situen a la part més interna del cinturó principal d'asteroides, que es troba entre les òrbites de Mart i Júpiter.

Passat aquest estiu, s'haurà d'esperar fins al 2018 per tornar a tenir una bona ocasió per observar-lo ja que tornarà a ser a prop de la Terra.

L'any 1801, l'astrònom Giuseppe Piazzi va descobrir per casualitat el primer asteroide (Ceres), mentre elaborava un catàleg d'estels. A Espanya el primer descobriment (Hispania) es va produir l'any 1915 a l'Observatori Fabra de Barcelona. Els anys noranta amb la introducció de noves tecnologies i, sobretot, gràcies a la feina desenvolupada pels astrònoms amateurs aquests descobriments han crescut de forma exponencial fins arribar als 267.000 asteroides descoberts en l'actualitat. A Espanya cada any els astrònoms amateurs descobreixen entre 15 i 20 asteroides.

Sobre el Programa Joves i Ciència de Catalunya Caixa

L'Obra Social de Catalunya Caixa ha seleccionat 52 estudiants que finalitzen el 4rt curs d'ESO per participar en el programa Joves i Ciència. El programa ofereix a aquests nois i noies la possibilitat de participar en activitats d'investigació totalment becades i acompanya els estudiants seleccionats durant els dos cursos de Batxillerat fins arribar a la universitat. El programa Joves i Ciència s'inscriu en l'objectiu, de l'Àrea de Coneixement de l'Obra Social de CatalunyaCaixa, de fomentar la vocació científica dels joves i ja hi han participat 163 estudiants en les tres anteriors edicions.

Joves i Ciència té una durada de tres anys i s'estructura en tres parts. El primer any, sota la denominació E2C3-CX Centre Natura, els 52 estudiants de 4rt d'ESO que han estat seleccionats han viscut una experiència relacionada amb la recerca científica al CX MónNatura Pirineus. Durant aquesta estada, han treballat en un dels 5 projectes liderats per investigadors que fan recerca de primera línia.

E2C3-CX Centre de Recerca es desenvolupa en el segon any durant el qual els estudiants que ja han finalitzat el primer curs de batxillerat poden continuar tenint experiències en recerca, després d'haver escrit un article científic. Aquesta experiència té lloc en un dels centres de Recerca amb qui l'Obra Social de CatalunyaCaixa té acords, o en un programa internacional de ciència.

I en el tercer any E2C3-CX Cerca, la darrera fase del programa, és quan els estudiants busquen pel seu compte un projecte a desenvolupar, ja sigui en un centre d'investigació local o en un programa internacional de ciència on siguin acceptats.

L'asteroide que han descobert els estudiants de batxillerat. Foto: Obra Social Caixa Catalunya.