Troben una muralla medieval i un hàbitat de grans dimensions al jaciment del Castellot a Bolvir

Redacció
28 de juliol del 2011
Imatge dels estudiants excavant al jaciment del Castellot.
Imatge dels estudiants excavant al jaciment del Castellot.
Imatge dels estudiants excavant al jaciment del Castellot.

Una muralla d'època medieval que envolta tot el perímetre del jaciment i un hàbitat de grans dimensions d'època ibèrica han estat les troballes més importants al jaciment del Castellot a Bolvir (Cerdanya). El codirector del jaciment de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan Oller, ha explicat que durant la campanya s'ha obert el tal·lus més exterior del jaciment on s'ha trobat la muralla medieval d'un metre i mig d'amplada i s'ha excavat un hàbitat de grans dimensions, possiblement d'ús públic o comunal, de l'època iber. El jaciment del Castellot s'excava des de l'any 2006 per la Universitat Autònoma de Barcelona i en col·laboració amb l'empresa Arqueociencia. Oller ha manifestat la sorpresa que ha estat trobar una muralla d'època medieval ja que "la interpretació" que feien era la d'un nucli sense fortificar i aquesta troballa ha canviat tota la idea que es tenia del jaciment. També ha manifestat la importància de l'hàbitat de grans dimensions que han trobat adjacent als hàbitats en bateria típics de l'època iber.

El castellot és un jaciment situat en una elevació al municipi de Bolvir. Es divideix en dues fases, una antiga i una medieval. La part antiga es divideix en dues, en una fase d'ocupació iber, de mitjans del segle IV AC al segle III AC, i en una altra posterior en que el nucli era romà, del segle III al I AC. Posteriorment es va abandonar el nucli i es va tornar a ocupar en època medieval, del segle X al XII.

En aquest sentit, Oller, explica que l'abandonament pacífic del nucli fa que no quedin moltes restes com ara ceràmiques o altres objectes ja que els habitants s'enduien totes les possessions que tenien. Segons Oller "aquest és un jaciment important per ser l'únic exemple de poblat ibèric amb extensió que s'està estudiant al Pirineu català, és important per poder interpretar l'àmbit de vida al Pirineu en època antiga i per la fortificació medieval".

Uns 32 estudiants han estat tres setmanes durant el mes de juliol excavant al jaciment del Castellot gracies a una subvenció de la Generalitat i en col·laboració amb Arqueociencia. Oller explica que el jaciment te dues fases d'excavació, una al mes de maig per part d'Arqueociencia, en que es fan les parts més grans, i una altra al mes de juliol en què els estudiants de grau d'arqueologia de l'Autònoma excaven en detall.