El Govern plantejarà \"batalla legal\" davant el TC per defensar la llei de l'aranès

Redacció
26 de juliol del 2011
El portaveu del Govern, Francesc Homs.
El portaveu del Govern, Francesc Homs.
El portaveu del Govern, Francesc Homs.

El Govern ha avançat que plantejarà "batalla legal" davant del Tribunal Constitucional en la defensa de la llei de l'aranès. Així de contundent s'ha mostrat el portaveu del Govern, Francesc Homs, després que el govern espanyol decidís divendres passat interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei de l'aranès, en referència a l'ús de l'aranès com a llengua preferent. "La decisió està presa i és la de defensar l'aranès tal com estava escrit i plantejat a la llei de l'occità i l'aranès", ha reiterat Homs, que també ha lamentat que de nou es debatin "qüestions lingüístiques sensibles pel país". Per Homs, "allò que val pel català val per l'aranès". El portaveu del Govern ha afirmat que a l'executiu "no li fa por" perquè no hi ha llengües de primera i de segona "com a vegades s'intueix des de determinats sectors". Davant d'això, ha avançat que actuaran "amb coherència" amb la llei aprovada pel Parlament.

El govern espanyol va decidir divendres passat durant el Consell de Ministres interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei de l'aranès, en referència a l'ús de l'aranès com a llengua preferent. Segons considera el govern espanyol, "la norma resulta contrària a la Constitució en la mesura que declara el caràcter preferent de l'aranès", ja que "l'article 3.1 de la Constitució especifica que el castellà és la llengua oficial de l'Estat i tots els espanyols tenen el deure de conèixer-la així com el dret a usar-la". "Pel que fa a la resta de llengües espanyoles, l'apartat 2 de l'article assenyala que seran també oficials en les seves respectives Comunitats Autònomes", recordava La Moncloa.

El govern espanyol també considera que una llei aprovada per Catalunya "no pot entrar a regular l'ús de les llengües cooficials en l'administració general de l'Estat en la instrucció dels seus procediments administratius".