El Camí a les trinxeres, el punt fort de la festa major de la Pobla

Un total de 176 persones van pujar al cim de la muntanya de Sant Corneli, 36 fent la cronoescalada i la resta amb una marxa popular.

Redacció
25 de juliol del 2011
575_1311603539Cam_trinxeres5
575_1311603539Cam_trinxeres5
Imatge dels participants a la primera edició del "Camí a les trinxeres" Foto: Miquel Arilla.

Dissabte passat, en el marc de la Festa Major de la Pobla, es va celebrar la primera edició de “Camí a les trinxeres”. Un total de 176 persones van pujar al cim de la muntanya de Sant Corneli, 36 fent la cronoescalada i la resta amb una marxa popular. A l’arribar al cim, l'expert en Guerra Civil, Manel Gimeno, va fer una visita guiada a les trinxeres. Aquest acte va ser organitzat pel Club d’Esquí de la Pobla de Segur (CEPS), la Komissió de Festes i l’Ajuntament de la Pobla. Durant la Festa Major també van destacar les actuacions de “Olumbé” i “Vocal Tempo” del programa Diversons-Música per a la integració, de l’Obra Social “la Caixa.

Camí a les trinxeres

El “Camí a les trinxeres” s’ha celebrat aquest any per primera vegada amb la idea de fer esport, gaudir de la natura i conèixer la història de la Guerra Civil al nostre territori de la mà del Sr. Manel Gimeno. L’organització ha destacat l’èxit de la jornada, amb 176 participants, 36 d’ells a la cronoescalada i 140 a la marxa popular. L’ascensió es va fer des de l’anomenada Font de la O, situada a prop del poble d’Aramunt, fins a l’ermita de Sant Corneli, situada al cim, amb un total de 800 metres de desnivell i 5 quilòmetres de distància. A l’arribada hi havia preparat un esmorzar popular.

La cronoescalada la van fer 36 corredors, 4 dones i 32 homes, i hi va haver premis pels tres primers classificats en categoria masculina i femenina. El primer classificat en categoria masculina va ser Dani Terrisse que va fer l’ascensió en 36 minuts 23 segons i en categoria femenina M. Àngels Batalla en 45 minuts 24 segons.

La visita guiada a les trinxeres va permetre descobrir als participants els combats a la zona de Sant Corneli del maig de l’any 1938, l’espai de memòria històrica de la Guerra Civil més important del Pallars. El Sr. Manel Gimeno ha destacat: “Iniciatives com aquestes són importants per donar a conèixer la història de la nostra comarca”.

Destacar la feina feta per membres del CEPS que a part d’organitzar la cronoescalada i la marxa popular, van desbrossar i netejar les trinxeres per tal que fossin accessibles per la visita guiada.

Diversons

Les actuacions d’Olumbé i Vocal Tempo també van ser acollides amb molt èxit. Aquestes actuacions formaven part del programa Diversons-Música per a la integració de l’Obra Social “la Caixa”. El grup Olumbé és una formació amb base a Barcelona amb un repertori de música afroperuana i el grup Vocal Tempo és un sextet de veus que simulen total una orquestra, inclosos el cantant solista i el cor que l’acompanya. El programa Diversons reuneix, des de 2005, músics i conjunts que interpreten música d’arrel o d’inspiració tradicional dels seus països d’origen respectius.