Conferència de l'historiador Marc Conesa a Puigcerdà

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya acull la conferència “Puigcerdà i la Cerdanya: dues trajectòries, una història (s. XV –XVIII)” a càrrec de l’historiador cerdà Marc Conesa, professor de la Universitat de Montpeller III. La conferència tindrà lloc el pròxim 28 de juliol a dos quarts de nou del vespre.

Redacció
20 de juliol del 2011

La conferència que Marc Conesa oferirà a l’Arxiu està basada en la seva tesi d’història moderna titulada “D’herbe, de terre et de sang: la Cerdanya du XIV au XIX siècle”  llegida al novembre de 2010 a la Universitat de Montpeller.
 
L’objecte d’aquesta recerca és l’anàlisi de les relacions estructurals entre la societat cerdana i l’espai que ocupa en el període comprès entre els segles XIV i XIX. El treball de Marc Conesa pretén anar més enllà de la ja clàssica tesi que vincula les transformacions econòmiques, socials i culturals de la comarca a la frontera que es basteix entre el Tractat dels Pirineus 1659 i el Tractat de Baiona 1868. Conesa proposa una visió molt més àmplia on la frontera política no és l’únic motiu dels canvis i busca altres factors, més antics i més estructurals que concorren a les transformacions de les societats i dels territoris. Per respondre a aquests interrogants, Conesa analitza aspectes com les aliances matrimonials, la fluctuació de la població, les formes d’heretament del patrimoni, les estructures agràries i les formes de propietat. Per a l’elaboració d’aquesta tesi Conesa ha treballat amb profunditat la documentació custodiada a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya: el fons municipal de l’Ajuntament de Puigcerdà, el fons Notarial, la col·lecció de pergamins entre d’altres.
 
L’Arxiu Comarcal us convida a gaudir de les explicacions de l’historiador cerdà elaborades a partir de l’estudi pacient sobre aquestes fonts insubstituïbles.