Interior ajuda els municipis turístics a \"reinterpretar\" el reglament d'espectacles

Redacció
12 de juliol del 2011
El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez Hernández, al seu despatx del Departament d'Interior.
El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez Hernández, al seu despatx del Departament d'Interior.
El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez Hernández, al seu despatx del Departament d'Interior.

El Departament d'Interior estudia una fórmula "per reinterpretar de manera menys restrictiva" el reglament d'espectacles públics i activitats recreatives de l'anterior Govern. El text limita a 12 els espectacles que establiments com ara hotels o restaurants poden fer anualment. La conselleria s'ha posat en mans d'assessors jurídics i aviat comunicarà als consistoris com driblar el reglament. La fórmula consistirà en aplicar-lo comptabilitzant cada tipologia d'espectacle i no cada sessió. El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez Hernández, ha explicat que es tracta d'una mesura "urgent" abans que les lleis òmnibus modifiquin el decret.

El Departament d'Interior rep assessorament jurídic per "reinterpretar de manera menys restrictiva" la Llei de l'11/2009, de 6 de juliol, de regulació d'espectacles públics i activitats recreatives i el decret 112/2010, de 31 d'agost, gràcies al qual s'aprova el Reglament d'espectacles públics i activitats recreatives.

El problema és que aquest reglament limita a 12 els espectacles que els establiments no especialitzats poden dur a terme al llarg de tot l'any. A la pràctica això suposa que els hotels i els restaurants que acostumen a oferir espectacles com ara karaokes, números de màgia, pallassos per públic infantil o música en directe ara ja només poden fer-ho 12 vegades cada any. Una reducció sobtada de la seva oferta que, entenen, perjudica la seva activitat empresarial.

El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez Hernández, ha explicat que són optimistes i esperen trobar una fórmula que no obstaculitzi el negoci de les empreses de les zones més turístiques.

Els projectes de llei derivats de la llei òmnibus ja preveu una modificació d'aquest decret i el Govern planeja més endavant la redacció d'un nou marc legal, però per aquest estiu eren necessàries "mesures més urgents", que no fessin necessari "cap tràmit que ho allargués massa", diu Martínez Hernández.

Per això reben el suport d'especialistes jurídics per trobar una interpretació d'aquest reglament. "En deu dies confio que podrem enviar una nota informativa que aconselli els municipis com poden reinterpretar el reglament", assegura el director. La fórmula passarà per no aplicar el reglament comptabilitzant cada sessió de cada espectacle, sinó cada tipologia d'espectacle. És a dir, podran fer 12 tipus d'espectacles diferents, un de pallassos, un de karaoke o un de màgia, però tantes sessions com vulguin de cadascun d'aquests.

Calella defensa el sector turístic

Un dels municipis que es beneficiarà d'aquests canvis és Calella (Maresme). El tinent d'alcalde de Territori i Medi Ambient, Jordi Sitjà, celebra que es pugui fer ara una interpretació "menys restrictiva" del decret de la Generalitat i ha explicat que amb la flexibilització d'aquesta normativa es vol "incentivar l'activitat econòmica del sector de l'oci".

En aquest sentit, Sitjà denuncia que el decreta aprovat per l'anterior Govern limitava l'activitat als hotelers i els impedia fer activitats complementàries, com espectacles musicals per a turistes. També es restringia el nombre d'espectacles que podien organitzar en bars i restaurants. Això, explica, xocava amb el tarannà del nou govern de Calella, que aposta per una política basada en primar el sector turístic.

Tant és així que la primera mesura que va prendre el nou govern municipal de Montserrat Candini (CiU) va ser la de revocar la restricció dels espectacles en viu a les guinguetes de la platja. Aquesta mesura, impulsada per l'anterior govern municipal, impedia organitzar espectacles en directe fora del cap de setmana dels mesos de juliol i agost.

El TSJC estudia el reglament

La Federació Catalana de Locals d'Ocio Nocturn (FECALON) ha anunciat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya revisa des del "passat 20 de juny" aquest reglament. L'agrupació va presentar un recurs contenciós-administratiu perquè entén que les mesures incloses, com ara obligar els establiments a instal·lar limitadors de soroll en els establiments musicals "independentment de les molèsties que provoquen", l'increment "innecessari" de vigilants de seguretat o els costosos tràmits per adquirir llicències que en "alguns casos cauen en duplicitats", són excessives i s'han imposat "sense tenir en compte els empresaris de l'oci nocturn".

Derogacions previstes en les lleis òmnibus

Martínez Hernández ha avançat a l'ACN que els projectes de llei que deriven de la llei òmnibus preveuen eliminar alguns dels punts que la FECALON també ha denunciat. El nou Govern entén que cal "simplificar els tràmits administratius per iniciar activitats", que els centres que imparteixen formació al personal de seguretat han de poder fer també els exàmens de capacitació i que s'han de rebaixar "els imports de les sancions" per incompliment del reglament.

Mitja hora més d'activitat per restaurants i cafès musicals

Des de l'1 de juny i fins al 31 de setembre els restaurants i els cafès musicals i de teatre de municipis turístics catalans poden allargar mitja hora més la seva activitat. Els restaurants durant el cap de setmana i els bars entre setmana. Els delegats territorials han acceptat totes les peticions municipals territorials rebudes sempre que aquestes provinguin de nuclis urbans que efectivament "tenen una gran activitat turística" i l'ampliació "no perjudiqui la població resident".