El Govern estudiarà una contraproposta del personal del CAP de Tremp en relació a les retallades

Redacció
12 de juliol del 2011

Els nou alcaldes del Pallars Jussà afectats per la reducció d'un equip de guàrdia format per metge i infermera a la zona d'Isona es van entrevistar aquest dilluns amb el delegat de Salut a Lleida, Antoni Mateu, per demanar que el Govern faci marxa enrere. Mateu va dir als alcaldes que estudiarà la contraproposta que l'equip de metges i infermeres els han fet arribar. Els professionals mèdics plantegen una distribució diferent a la reducció del 10% plantejat per Salut. Pel que fa a les guàrdies demanen mantenir dos equips els divendres, dissabtes, diumenges i festius i no solament el cap de setmana com proposa Salut. El CAP de Tremp va recollir 2.466 signatures en contra les retallades. Salut va suprimir, el passat dia 1 de juliol, la guàrdia de metge i d'infermera de la zona d'Isona, tots els dies de la setmana exceptuant els dissabtes i 12 hores els diumenges. Els professionals mèdics no creuen que un sol equip de guàrdia pugui atendre a 816 quilòmetres quadrats, 58 nuclis i 137 masies. Des de l'ABS de Tremp diuen no entendre que s'apliqui una mesura que retalla més del 50% del servei de guàrdia.

Des del CAP de Tremp estan disposats a fer una contenció de la despesa o a aplicar retallades com ja s'està fent però no a perdre cap dels serveis que tenen com és el de guàrdies que des del 1992, sempre s'ha disposat de 2 equips de guàrdia, un a la zona de Tremp i l'altre a la d'Isona.

Des de l'Àrea de Salut de l'Alt Pirineu se'ls ha dit que la supressió del servei es compensarà amb el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). A la qual cosa tant els professionals com els representants polítics considerem que no és una mesura adequada ni realista. Creuen que la funció del SEM és atendre les emergències i les urgències d'elevada complexitat i argumenten que aquest servei només disposa de metge durant les nits, de dia solament hi ha una infermera, i a més, a més, el SEM no està permanentment en el territori, ja que cobreix l'atenció d'altres ABS i també s'encarrega dels trasllats dels pacients crítics als hospitals de Lleida i Barcelona.