El Síndic Municipal de Greuges de la Seu atén 13 queixes i 102 consultes durant el 2010

La zona blava ha estat, segons es desprèn de l'informe-memòria del síndic, la qüestió que més s'ha fet arribar per part de la ciutadania.

Redacció
11 de juliol del 2011
El Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio.
El Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio.
El Síndic Municipal de Greuges de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio.

El Síndic Municipal de Greuges-Defensor del Ciutadà de la Seu d'Urgell, Àngel Rúbio, presentarà aquest vespre davant el ple de la Corporació municipal l'informe-memòria de les actuacions realitzades durant l'any 2010.

En l'informe-memòria de l'any 2010 hi destaquen dos aspectes com són la baixa en el nombre de queixes que passen de les 18 del 2009, a les 13 del 2010. Al respecte, Àngel Rúbio, ha manifestat que “això reafirma el que vinc dient any rere any i és la negativa per part dels ciutadans a signar la queixa, preferint fer-la a consulta verbal”. En aquest sentit, Rúbio ha reiterat que “cercarem fórmules per atansar-nos més al ciutadà i que la confiança dipositada en el síndic sigui absoluta”.

L'altre aspecte destacat de la memòria de 2010 és que les consultes presentades pels ciutadans i ciutadanes davant el Síndic Municipal de Greuges de la Seu han augmentat considerablement respecte l'any 2009. Així, s'ha passat de les 61 consultes de 2009 a les 101 presentades durant l'any 2010.

L'informe-memòria presentada per Àngel Rúbio explica que de les 13 queixes presencials formalitzades l'any 2010 han quedat resoltes i tancades. Per temàtica, les queixes presentades es poden dividir en 8 sobre via pública; i 5 sobre la pròpia administració. Per sexes, l'informe detalla que 54% de les queixes les han presentat dones, mentre que el 31% han estat homes, i un 15% han estat presentades d'ofici.

Pel que fa a les consultes, els homes n'han realitzat el 53% del total, mentre que les dones han realitzat el 47% restant. La temàtica de les consultes realitzades pels ciutadans durant el 2010 són: 35 sobre convivència ciutadana; 31 sobre via pública, 2 sobre festes; 9 sobre l'administració; 4 sobre ajuts per subvencions; 3 sobre benestar socials (aliments); 12 sobre empreses del sector privat; 5 sobre urbanisme; i 1 sobre l'hospital.

El Síndic Municipal de Greuges-Defensor del Ciutadà de la Seu també ha volgut remarcar en la seva presentació que la zona blava ha estat “el cavall de batalla” pel que fa a queixes i consultes durant l'any 2010 per part dels ciutadans urgellencs. En aquest tema, Àngel Rúbio fa una reflexió en el seu informe on manifesta que “aquest síndic manifesta la seva disconformitat amb la forma de procedir dels vigilants de la zona blava”.

La zona blava ha estat, segons es desprèn de l'informe-memòria del síndic la qüestió que més s'ha fet arribar per part de la ciutadania, ressaltant el comportament desconsiderat i proper a la mala educació amb la què es dirigien els vigilants als ciutadans quan els demanaven una explicació sobre la multa. Per abordar aquesta qüestió, el síndic de greuges la va fer arribar a l'alcaldia de la Seu i es va mantenir una reunió tant amb l'alcalde urgellenc, el gerent de l'empresa concessionària de la zona blava al nostre municipi, així com amb el cap de la policia municipal amb l'objectiu de trobar solucions per corregir i resoldre aquesta problemàtica. Àngel Rúbio també afirma que “em consta que l'Ajuntament no té un afany recaptatori i així ho crec”.

El síndic també conclou, entre d'altres qüestions, que recomana que s'inclogui en el reglament orgànic municipal el reglament que el Fòrum de Síndics té elaborat com a eina reguladora de les relacions entre la Sindicatura i l'administració local.

Un altra recomanació és tenir accés a una còpia de l'estudi de mobilitat per trobar solucions al greu problema de circulació existent al carrer de Garriga i Massó en determinades franges horàries.

A més, Rúbio també proposa una revisió del reglament de convivència ciutadana, sobretot per posar-la al dia pel que respecte als sorolls ambientals.
Espai propi

D'altra banda, Àngel Rúbio també ha anunciat que al llarg d'aquesta setmana se li serà designat un espai propi, dins de les mateixes dependències municipals, per poder treballar i atendre als ciutadans.