Recuperen 800 restes fòssils del jaciment de Basturs

Redacció
08 de juliol del 2011
Un grup de gent excavant al jaciment de Basturs Poble.
Un grup de gent excavant al jaciment de Basturs Poble.
Un grup de gent excavant al jaciment de Basturs Poble.

El jaciment paleontològic del Basturs Poble, al Pallars Jussà, acull aquest mes de juliol la desena campanya d'excavació. En aquest període s'han extret unes 800 restes fòssils d'animals que van viure fa més de 67 milions d'anys. El 90% d'aquestes restes pertanyen a dinosaures herbívors coneguts com hadrosaures. Altres restes recuperades al jaciment inclouen ossos de cocodrils, algunes dents de dinosaures carnívors, dents de peixos i closques d'ous de dinosaure. Aquests animals van viure al final del període Cretaci, poc abans que es produís l'extinció que donaria per finalitzada l'Era del dinosaures. Aquest any es prioritzarà la qualitat de les peces per sobre de la quantitat. Els hadrosaures eren dinosaures que podien caminar tant amb dues com amb les quatre potes; disposaven de centenars de petites dents a la boca que els permetien triturar la matèria vegetal de la que s'alimentaven. Alguns hadrosaures tenien estranyes crestes al cap, connectades a les fosses nasals. Es creu que aquestes crestes ajudaven als hadrosaures a emetre forts udols.. En aquest sentit, Basturs Poble i la resta de jaciments del Pallars Jussà estan donant una informació fonamental per entendre aquesta important crisi biòtica, sobretot a la zona d'Europa.

La importància del jaciment de Basturs es troba en la gran diversitat d'organismes fòssils que conserva. El centenar de restes que es preveu extreure d'aquest jaciment es sumaran a les prop de 800 recuperades en campanyes d'excavacions que s'han anat fent des del 2001. Des de l'any 2001, s'han anat realitzant anualment campanyes d'excavació al jaciment i les dades recollides, confirmen Basturs Poble com un dels jaciments amb dinosaures més importants d'Europa.

Al mateix temps que aquesta intervenció a Basturs Poble, s'està portant a terme una excavació al jaciment de Molí del Baró, jaciment situat a les rodalies de Sant Romà d'Abella. Es tracta de la quarta intervenció que es realitza en aquest important jaciment, en el que s'han recuperat restes de dinosaures, cocodrils i peixos. A més d'aquesta variada fauna, a Molí del Baró es conserven grans quantitats de restes vegetals de diverses espècies que van conviure amb aquests animals.

Totes les restes recuperades es porten al laboratori on es netegen, es consoliden i es preparen per estudiar i per posteriorment poder ser exposades en un museu. Restes de peixos (sobretot dents), cocodrils, dinosaures del grup dels hadrosaures, dents de dinosaures carnívors (coneguts com a teròpodes), ossos de dinosaures del grup dels titanosaures (grans herbívors quadrúpedes amb un coll i una cua extremadament llargs), closques d'ous de dinosaures i closques d'ous de cocodrils són una mostra de les restes que han extret d'aquests jaciments en les deu campanyes d'excavacions que han fet des del 2001 fins ara.

El jaciment amb restes de dinosaures de Basturs Poble va ser localitzat pel geòleg aficionat Marc Boada mentre realitzava un mapa geològic entre les poblacions de Basturs i Sant Romà d'Abella. L'agost de l'any 2001, Marc Boada va donar notícia d'aquesta troballa al Museu de la Conca Dellà i poc després s'iniciava la primera intervenció a Basturs Poble. Des d'un primer moment es va poder comprovar que es tractava d'un jaciment d'una riquesa excepcional; un tipus d'acumulació de restes òssies de dinosaures desconegut fins llavors als Pirineus.