Només la meitat dels municipis obligats a fer plans Infocat i Inuncat el tenen redactat

Redacció
05 de juliol del 2011
La jornada tècnica que ha organitzat Protecció Civil s'ha celebrat a Sort.
La jornada tècnica que ha organitzat Protecció Civil s'ha celebrat a Sort.
La jornada tècnica que ha organitzat Protecció Civil s'ha celebrat a Sort.

La Direcció General de Protecció Civil ha explicat les novetats del Pla Especial per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) i el Pla Especial d'Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) als representants dels municipis de l'Alt Pirineu i Aran i els ha destacat la importància que tenen els plans d'actuació municipal per garantir una operativitat òptima. A la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran, hi ha 41 municipis obligats a fer el PAM Infocat i 34 amb recomanació de fer-lo, dels quals n'hi ha 20 elaborats i vigents actualment. Pel que fa al PAM per inundacions hi ha 38 municipis amb obligació de tenir-lo i 24 tenen la recomanació, dels quals n'hi ha fets i vigents un total de 14. Albert Alins, delegat de l'Alt Pirineu i Aran, ha dit que el Govern ajudarà a tots els municipis pendents de redactar els plans ha fer-ho al més aviat possible. Pel que fa al cap de la Regió d'Emergències de Lleida, Jordi Solà, ha parlat de les previsions de cara a la temporada d'estiu pel que fa a incendis i ha explicat que les comarques de l'Alt Pirineu no estan en una situació crítica. Sola ha afegit que la primavera ha estat força plujosa tot i venir d'un hivern sec. Les comarques del Pirineu, tret de punts concrets, estan força humides i la situació no és preocupant pel que fa a risc d'incendis.

Durant la sessió informativa s'ha explicat que els plans municipals han de ser documents útils, vius i en constant revisió que serveixin per evitar la improvisació en cas d'emergència; i una eina pràctica realitzada segons la realitat del municipi i els recursos de què aquest disposi. Se'ls ha recordat, també, que l'alcalde és la màxima autoritat local de protecció civil, i que el pla ha de respondre a preguntes com: què pot passar i on; què cal fer; qui mana, qui actua i com s'actua; i quins mitjans es tenen.

El Govern va aprovar el mes passat la revisió del Pla Especial d'emergències per incendis forestals (INFOCAT), ampliant-lo i millorant-ne l'operativitat i les eines disponibles. A l'INFOCAT, s'han introduït modificacions de caire organitzatiu per millorar la capacitat de resposta dels grups operatius i dels gestors de l'emergència, evitant duplicitats i clarificant l'estructura i gestió global del Pla i de tots els actors implicats. Pel que fa a l'INUNCAT, enguany es posa molt èmfasi en la detecció i actualització dels punts d'actuació prioritària de cada municipi mitjançant una eina informàtica i compartida, i s'avança la campanya per a les tempestes d'estiu.

Pla Infocat

Pel que fa al pla Infocat, actualment a Catalunya hi ha 627 municipis obligats a elaborar el PAM Infocat; i 113 tenen la recomanació de fer-lo. A la demarcació de l'Alt Pirineu i Aran, hi ha 41 municipis obligats a fer el PAM Infocat i 34 amb recomanació de fer-lo, dels quals n'hi ha 20 elaborats i vigents actualment.

A la jornada s'han explicat les novetats que ha suposat la revisió que el govern va aprovar el passat mes de maig, i que va respondre a la necessitat de millorar el Pla d'acord a les noves circumstàncies, com les adaptacions corresponents al nou títol competencial en matèria de protecció civil derivat de l'Estatut de 2006, tant en l'estructura i operativitat com, molt especialment, pel què fa a l'anàlisi de risc. També es van corregir disfuncions pel que fa a la redacció dels plans d'autoprotecció de manera que s'ha reforçat la necessitat que no només recullin el risc d'incendi forestal, sinó el conjunt de riscos del territori.

Pla Inuncat

A Catalunya hi ha 501 municipis obligats a fer el PAM d'inundacions, i 252 tenen la recomanació de fer-lo.

Les inundacions a Catalunya es poden produir a causa de la pluja, el desgel, el mal funcionament o trencament d'una presa, o bé per fort onatge o tsunamis; i els municipis han de poder respondre davant les inundacions abans (redactar el pla d'actuació municipal), durant (activar el PAM) i després (tornada a la normalitat).

Entre aquestes actuacions preventives que pot fer el municipi hi ha el control i seguiments dels punts d'actuació prioritària. Aquests punts són les zones on les pluges fortes, avingudes d'aigua o onades, poden afectar a les persones, vies de comunicació o serveis bàsics.