Una vintena de raiers baixen el Noguera Pallaresa per rememorar l'antic ofici de la zona

Redacció
04 de juliol del 2011
Els raiers, preparant-se per sortir.
Els raiers, preparant-se per sortir.
Els raiers, preparant-se per sortir.

Unes 5.000 persones van participar aquest diumenge a la Diada dels Raiers de la Pobla de Segur (Pallars Jussà). A dos quarts de dotze del matí una vintena de raiers van sortir en quatre embarcacions des de la presa de Llània i van arribar a quarts de dues al Pont de Claverol. La festa, declarada d'interès nacional, recupera l'antic ofici de transportar fusta a través del riu Noguera Pallaresa, que va ser molt important a la zona, especialment al segle XVIII. La trobada d'enguany, que combina cultura, tradició i música, ha servit de prèvia per a la Trobada Internacional de Raiers que se celebrarà l'any que ve també a la Pobla i en la qual hi participaran uns 700 raiers i 6.000 visitants. La baixada pel Noguera Pallaresa va transcórrer amb normalitat. Tant el temps com el cabal de l'aigua van acompanyar. L'únic incident es va registrar a l'arribada, quan tres dels quatre Rais es van enredar. A banda d'aquest petit imprevist, la jornada va transcórrer amb total normalitat.

Els rais es construeixen amb fusta seguint la mateixa tècnica que anys enrere, tal com va explicar el cap de Rai, Eduard Bastús. De la vintena de raiers, tan sols tres eren novells. Un d'ells el director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Àngel Vidal, que va voler participar d'aquesta tradició centenària.

Enguany la 'Ganxa' d'or, que reconeix la feina i esforç d'una persona en promoure els Rais, va quedar deserta. És la primera vegada en les 33 edicions de la festa que aquest reconeixement queda desert. L'any passat el guardonat va ser l'escriptor Pep Coll.