El CAP de Tremp recull 2.466 signatures en contra de les retallades de Salut

Redacció
29 de juny del 2011
Un grup de metges i infermeres fent entrega de les signatures a la delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran.
Un grup de metges i infermeres fent entrega de les signatures a la delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran.
Un grup de metges i infermeres fent entrega de les signatures a la delegació del Govern de l'Alt Pirineu i Aran.

Els professionals de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Tremp ha recollit un total de 2.466 signatures d'usuaris en contra les retallades i aquest dimecres les ha entregat a la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran. La queixa és que a partir del proper dia 1 de juliol es vol suprimir la guàrdia de metge i d'infermera de la zona d'Isona, tots els dies de la setmana exceptuant els dissabtes i 12 hores els diumenges. Els professionals mèdics no creuen que un sol equip de guàrdia pugui atendre a 816 quilòmetres quadrats, 58 nuclis i 137 masies. Des de l'ABS de Tremp diuen no entendre que s'apliqui una mesura que retalla més del 50% del servei en aquesta. Teresa Montanuy, metge del ABS de Tremp, ha explicat que estan disposats a fer una contenció de la despesa o a retallades com ja s'està fent però no a perdre cap dels serveis que tenen com és el de guàrdies que des del 1992, sempre s'ha disposat de dos equips de guàrdia, un a la zona de Tremp i l'altre a la d'Isona.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i un total de vuit alcaldes, els dels Ajuntaments que formen part de l'ABS de Tremp, van signar un manifest que van fer arribar al conseller de Salut Boi Ruiz, el passat dia 23 de juny, en el que li mostraven totes aquestes queixes i li exposaven que l'estalvi en salut mai ha de repercutir sobre aquests tipus de serveis.

Ni els alcaldes ni els professionals de l'ABS de Tremp han obtingut resposta. Des de l'Àrea de Salut de l'Alt Pirineu se'ls ha dit que la supressió del servei es compensarà amb el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). A la qual cosa tant els professionals com els representants polítics considerem que no és una mesura adequada ni realista. Creuen que la funció del SEM és atendre les emergències i les urgències d'elevada complexitat i argumenten que aquest servei només disposa de metge durant les nits, de dia solament hi ha una infermera, i a més a més, el SEM no està permanentment en el territori, ja que cobreix l'atenció d'altres ABS i també s'encarrega dels trasllats dels pacients crítics als hospitals de Lleida i Barcelona.

Els professionals i els alcaldes mostren la seva ''total oposició i rebuig'' a la mesura que es vol aplicar al territori, i demanen al conseller de Salut, Boi Ruiz, que reconsideri i obri un procés de diàleg.

Aquest dimecres a la nit els alcaldes i els professionals de la salut es concentraran a Tremp per llegir el manifest i exposar la seva postura als veïns de la localitat. Posteriorment faran una caminada popular pels carrers de Tremp.