Andorra signarà un protocol d'entesa amb la UE en paral·lel a l'Acord Monetari

Així s'eleva el contingut de la carta d'interpretació que hi havia com a punt de partida al rang d'un acord d'interpretació.

Redacció
22 de juny del 2011

Andorra signarà aquest dijous l'Acord Monetari amb la UE després que el Govern hagi negociat durant les últimes setmanes el protocol d'entesa, conegut com a Memorandum of Understanding (MOU), mitjançant el qual s'eleva el contingut de la carta d'interpretació que hi havia com a punt de partida al rang d'un acord d'interpretació compartit entre totes dues parts. Així ho va anunciar aquest dimarts el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya. La delegació andorrana estarà integrada pel cap de Govern, Toni Martí, l'ambaixadora a Brussel·les, Eva Descàrrega, l'ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas, i pel mateix Saboya.

Per part europea, hi pendran part el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i el cap d'unitat de la direcció general d'Afers Econòmics i Financers de la UE, Benjamin Angel.

Saboya va anunciar que amb motiu de la signatura de l'Acord Monetari, també tindran lloc una sèrie de reunions, una de les quals amb el president de la UE, Herman Van Rompuy. Abans de la signatura, concretament el 28 de juny, Saboya compareixerà davant la Comissió legislativa de política exterior, a iniciativa pròpia, per tal d'exposar amb la màxima concreció les implicacions de l'acord i del memorandum. El ministre d'Afers Exteriors va agrair a tots els membres de la comissió negociadora, tant per part andorrana com europea, la bona disposició a avançar en el protocol d'entesa.

L'acord es basa en dos punts; el lliure establiment d'entitats financeres, assenyalant que tant a Andorra com a la UE les obertures estaran condicionades a l'autorització del supervisor de cada part, i un segon punt referent als ràtios de solvència. D'altra banda, el Consell d'Afers Generals de la UE ha aprovat un document elaborat per la presidència hongaresa sobre les relacions de la UE amb el Principat d'Andorra, la República de San Marino i el Principat de Mònaco. Al document es fa una anàlisi de les relacions actuals dels trenta estats amb la UE, del resultat de les reunions informals celebrades i també es reconeix la voluntat dels tres petits estats de fer un pas endavant en les seves relacions amb la UE, participant de manera progressiva al mercat interior però tenint en compte les seves especificitats d'acord amb la Declaració de l'article 8 del Tractat de Lisboa.

A la part final del document, figura una recomanació que apunta que "considerant l'avaluació realitzada i l'interès manifestat per Andorra, San Marino i Mònaco per estrènyer les seves relacions amb la UE, el Consell convida al Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) i a la Comissió a continuar amb l'anàlisi i reflexió sobre el futur desenvolupament de les relacions de la UE amb aquests tres països". Al seu torn, també remarca que "axò inclourà explorar de manera més aprofundida un nou marc institucional per aquestes relacions, tenint en compte la importància d'un enfocament coherent pels tres països, però respectant les particularitats de cada país". 

Finalment, s'apunta que "amb aquesta situació, el Consell convida al SEAE i a la Comissió a presentar el resultat de les converses preliminars al Consell sota Presidència polonesa i a elaborar abans de finals de juny del 2012 algunes recomanacions sobre les etapes a seguir en el futur, que permetin una integració progressiva d'aquests països al mercat interior".