Els arxius comarcals catalans podran atendre consultes on-line

Els 37 arxius comarcals de Catalunya podran atendre a partir del mes de setembre sol·licituds on-line de documentació no privada efectuades per ciutadans particulars, investigadors, entitats i administracions.

Redacció
08 de juny del 2011

Serà un cop finalitzi el procés endegat per la Generalitat per habilitar les corresponents pàgines web. A banda de l’Arxiu Nacional de Catalunya, aquesta possibilitat de consulta telemàtica ja l'ofereixen 24 dels actuals 37 arxius comarcals catalans.

Als territoris de la plana de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran es poden adreçar sol·licituds on-line a l’Arxiu Històric de Lleida i a set arxius comarcals lleidatans. Són els de la Noguera, la Segarra (dos centres), el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Aran. En els primers tres mesos d’enguany, aquests set arxius han atès més de 1.600 consultes on-line

Aquestes previsions s'han donat a conèixer en el transcurs d'una visita que han efectuat els membres del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Lleida, encapçalats pel delegat del Govern, Ramon Farré, a l'Arxiu Històric de Lleida, en el marc de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius.

Farré ha explicat que el ritme de digitalització de documents dels arxius s’ha incrementat molt els darrers anys. Així, ha explicat que l’any 2010, l’Arxiu Històric de Lleida i els arxius comarcals de la plana i del Pirineu van digitalitzar més de 470.000 documents, una xifra que representa el 24% dels convertits a Catalunya. En aquests moments, al arxius catalans hi ha 9 milions de documents digitalitzats.

El delegat del Govern ha subratllat l’esforç que està fent la Generalitat per donar a conèixer i obrir l’activitat dels arxius a la ciutadania a través de la digitalització de documents i de les consultes on-line. En aquest sentit ha afirmat que la capacitat de conservar els documents i la possibilitat de consultar-los, a més de la seva utilitat pràctica, comporten un afegit de component històric col·lectiu, perquè “sense documents no hi hauria història”.
 
Per la seva banda, el cap del servei de coordinació general d'Arxius, Enric Cobo, ha destacat que, amb iniciatives com la Setmana Internacional dels Arxius, que se celebra del 6 al 10 de juny, es pretén difondre l’activitat dels arxius com a espais des dels quals, a banda de conservar documents, “s’hi fa la feina de posar-los a disposició dels ciutadans i dels investigadors, mitjançant les tasques de digitalització”.
 
25 km. de documentació als arxius de Lleida
 
L’Arxiu Històric de Lleida i els arxius comarcals de la demarcació alberguen un total de 25,5 quilòmetres lineals de prestatges de documentació (10 dels quals estan guardats a l’equipament de la ciutat de Lleida). En el que portem d’any n’hi han ingressat 1,8 quilòmetres. El conjunt d’arxius catalans suma uns 124 quilòmetres de prestatges amb material.
 
A l’Arxiu Històric de Lleida s’hi conserva un pergamí datat de 1163, l’anomenat Cadastre de Patiño, que fa un retrat exhaustiu de la Lleida de 1716 o la documentació generada pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques creat pel franquisme com a arma de repressió. Una part important dels documents que guarda l’equipament provenen dels diferents serves territorials i oficines dels departaments de la Generalitat, de l’administració central, d’empreses o de fons privats, entre altres.