Amanida de Festa Major

Recepta elaborada per Josep Maria Troguet Ribes de cal Serni de Calbinyà.

Redacció
07 de juny del 2011
Josep Maria Troguet comprant al mercat de la Seu.

Es tracta de revalorar una amanida de sempre feta amb ingredients a l’abast de tots, retrobant-li un ball de sabors que donin peu a una explosió de sensacions gustatives, provocades per la varietat dels seus components en el moment que la degustem.
 
L’enciam de fulla de roure i l’enciam francès aporten a l’amanida un color intens i una suavitat al paladar. Les xicoies, molt de casa nostra, li donaran un toc d’amargor Pirinenc i les fulles de remolatxa la vestiran d’elegància i li donaran una fadesa captivadora. La vinagrella alegrarà el mesclum i aportarà una aspror pròpia i personal. El tomàquet xerri de pera, amb una polpa espessa i en estar confitat, personalitza l’amanida i ens deixarà un sabor que ens recordarà les conserves casolanes dels temps passats. El cebollí, aromatitza l’amanida i ens deixa un sabor suau de ceba tendra que s’aproxima al porro. Els fruits secs caramel·litzats amb la mel i l’oli d’oliva envaeixen les papil·les gustatives recordant el postres típic de músic. Els pedrers d’ànec confitat i barrejats amb un saltejat de bolets del temps ens dóna una textura mòrbida molt interessant. El formatge de cabra fos sobre una llesca de pa de nous i amb un toc de confitura de bitxo, n’és el punt agressiu de l’amanida i li dóna una força  que penetra als sentits olfactius i gustatius a la vegada deixant una sensació d’amorosiment. Per fi, l’assaonament amb un vinagre balsàmic, la sal, l’oli d’oliva i el pebre farà que el conjunt de tot plegat prengui cos d’amanida de sempre, amb un toc personalitzat i dolç que ens donarà el codonyat. 
 
Les quantitats no les definirem per tal que l’usuari que prepari l’amanida l’elabori amb els ingredients que li proposem, però en pugui afegir o treure’n depenent del gust de cadascú.   
 
Ingredients:   Enciam francès (conegut també per trocadero), enciam de fulla de roure, fulles de remolatxa vermella, xicoies, vinagrella, tomàquet xerri de pera confitat, cebollí, postres de músic (avellanes, ametlles crues i laminades, nous, pinyons i panses), pedrers d’ànec confitats, bolets de temporada, formatge de cabra, pa de cereals, confitura de bitxo, codonyat, oli d’oliva, pebre, sal, vinagre balsàmic i mel.
 
Elaboració: Primerament disposeu d’una paella i la poseu a foc mitjà amb un bon raig d’oli d’oliva; quan l’oli estigui calent hi afegiu les avellanes, després les ametlles, després les nous, més tard els pinyons i per últim les panses; quan veieu que es comenci a daurar hi afegiu un bon raig de mel, i llavors retireu-ho del foc, ho buideu en un recipient i reserveu-ho. En la mateixa paella hi saltegeu amb una mica d’oli d’oliva els bolets, que prèviament haureu netejat i laminat; a mitja cocció, hi afegiu els pedrers confitats (els pedrers els podreu comprar ja confitats o bé fer-ho vosaltres mateixos posant-los sencers en una paella amb una mica de sal i pebre, unes fulles de llorer i uns grans d’all i a foc fluix els temps necessari fins que els tingueu cuits; els reserveu i els poseu a la nevera, ben tapats fins que els hagueu de necessitar, llavors els talleu finament i els utilitzeu), un cop cuits els reserveu per més tard. Poseu en remull les verdures durant una bona estona i posteriorment les escorreu bé i en feu un mesclum que disposareu en una plàtera. Amb una cullereta de cafè, preneu els tomàquets xerri i els aneu disposant per sobre de l’amanida. Salpebreu l’enciam i afegiu-hi el vinagre balsàmic i l’oli d’oliva. Talleu el cebollí com us sembli més adient, molt finament o en talls més allargats, i l’aneu repartint per sobre de l’amanida. Preneu els fruits secs i els repartiu uniformement pel damunt de tot.  Preneu els pedrers i els bolets i els disposeu també per sobre de l’amanida. Finalment talleu unes llesques de cereals pel damunt i hi poseu unes rodanxes de formatge de cabra i ho poseu tot a gratinar al forn o a la salamandra; un cop el formatge estigui lleugerament torrat el traieu i li poseu pel damunt una ratlla de confitura de bitxo (aquesta confitura us la podeu fer vosaltres mateixos amb polpa de poma i una mica de carn de bitxo cuit al forn i després barrejada amb una mica de sucre i bullida com qualsevol altra confitura). Preneu una porció gruixuda de codonyat, la talleu a daus i els disposeu als voltants de l’amanida. Un cop acabada ja la podeu presentar a taula.

"Primeur" és el vi rosat de les Caves de Gramona escollit per acompanyar l'amanida de Festa Major -Per Fede Antona-

És un plat amb molta diversitat de productes que li aporta sensacions, textures i gustos molt complexes.  Els enciams, la remolatxa i la xicoia que li donen sensació de frescor i gustos herbacis i amargants. Els gustos de torrats i dolcencs dels fruits secs i la mel. La textura carnosa i fibrosa dels pedrers d’ànec confitats i un toc melós i aromàtic dels bolets. La sensació cremosa i el gust intens del formatge gratinat.  A tot això li afegirem la complicitat del vinagre balsàmic, el pebre, la confitura de bitxo i el codonyat. Tot aquest conjunt fa que aquest plat sigui una mica complicat de maridar.
Jo crec que hauríem d’acompanyar-lo amb un vi que li aporti frescor, acidesa i certa consistència a la boca, buscant una complexitat de gustos per tal que no es quedi curt amb el plat.
 
He cregut interessant un vi rosat de les Caves Gramona que es diu Primeur i que està elaborat amb la varietat negra Syrah. Un vi amb bona intensitat aromàtica, amb un pas fruitat, fresc i carnós a la boca i un final persistent i agradable.
 
Espero que us agradi.
 
Que vagi de gust.