Els veïns demanaran conèixer el pla de seguretat de la variant de Gerri de la Sal per evitar problemes a les cases

per NacióLleida , 1 de juny de 2011 a les 16:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El poble de Comte que desapareixerà arran de la variant.

Les obres de la variant de Gerri de la Sal van començar divendres amb un sentiment contradictori entre els veïns del municipi. Per una part estan contents de l'inici de les obres donat que es tracta d'una vella reivindicació del territori i per l'altra lamenten que el ministeri de Foment no hagi tingut en compte les seves reivindicacions: un enllaç nord. Tant l'Ajuntament com els veïns confien que Foment ''reflexioni'' i acabi acceptant aquesta petició. Els veïns han explicat que demanaran el Pla de Seguretat a l'empresa donat que el terreny en el que treballaran està a tocar de les cases. La setmana que ve es peritaran les cases més a prop de l'obra per futures possibles afectacions. Jordi Creus, veí de Gerri de la Sal, ha explicat que probablement les properes setmanes els veïns faran venir un notari per aixecar una acta de l'estat actual de les cases en previsió de possibles afectacions. Creus ha afegit que aquestes cases estan situades sota una penya de la què en casos concrets de tronada es desprenen pedres. Els responsables de l'obra visitaran aquestes cases la propera setmana per redactar un document notarial de l'estat actual dels habitatges.

Creus ha dit que des de l'Associació de veïns demanaran a l'empresa el Pla de Seguretat de l'obra per conèixer de primera mà les actuacions que s'hi realitzaran. Els veïns creuen que la variant és necessària pel municipi però també creuen que un enllaç nord per no perdre la connexió directa amb la capital de comarca també ho és.


L'alcalde en funcions de Baix Pallars i president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Xavier Rivera, s'ha mostrat satisfet de l'inici d'aquestes obres donat que és una vella reivindicació del territori. Rivera ha dit que no solament és una reivindicació dels veïns de Baix Pallars sinó de tota la comarca. Aquesta obra eliminarà un punt complicat de la N-260 que passa pel mig de la població de Gerri de la Sal.

Rivera ha explicat que l'inici d'aquestes obres sense haver tingut en compte les peticions de l'Ajuntament i dels veïns els ha deixat un sabor ''agredolç''. Rivera ha explicat que és una obra molt llarga, uns 36 mesos, i que confia que durant aquest temps es pugui modificar el projecte.

Una veïna directament afectada per aquestes obres és la Gabriela, veïna del nucli de Comte. A la Gabriela li han expropiat la seva casa i a finals d'aquest mes de juny l'ha d'abandonar. D'aquesta manera la Gabriela ha vist com les seves reivindicacions no han servit de res.

Inici de les obres

Els treballs que s'han iniciat aquest dimecres són mínims i solament s'ha pogut veure una màquina excavadora obrint un camí cap a finques agrícoles i dos operaris fent tasques de desbrossament.

La variant de Gerri de la Sal tindrà més de 2 quilòmetres, amb un túnel de 976 metres, que es farà, amb un termini d'execució previst de 36 mesos i a la que es destina un pressupost de 46.236.079,90 euros. El projecte del traçat s'inicia en el punt quilomètric 292,5 i finalitza en el 294,8, transcorrent per la zona Oest de la població i preveient també un pont damunt el rierol d'Ancs i un pas inferior per accedir a les finques de la marge esquerra de la nova carretera.

La Unió d'Empreses Temporals (UTE), formada per Copisa, constructora pirinenca i l'enginyeria TAU, que farà els treballs d'aquest tram de l'Eix Pirinenc, també executarà els camins de serveis per tal de garantir l'accés a les finques agrícoles i l'accés veïnal a les propietats properes a la carretera.

 

Participació