L'Ajuntament d'Alins construirà dos calderes de biomassa per abastir de calefacció a tot el poble

Redacció
30 de maig del 2011
La caldera de biomassa que ha construït l'Ajuntament d'Alins, al Pallars Sobirà.
La caldera de biomassa que ha construït l'Ajuntament d'Alins, al Pallars Sobirà.
La caldera de biomassa que ha construït l'Ajuntament d'Alins, al Pallars Sobirà.

L'Ajuntament d'Alins, al Pallars Sobirà, ha construït una planta de biomassa per donar sortida a la fusta dels boscos del municipi. La instal·lació proporcionarà calefacció i aigua calenta a tots els equipaments municipals del poble. Aquesta planta és de 160 quilovats i ha suposat una inversió d'uns 170.000 euros a l'Ajuntament. Per poder arribar a tota la població es construirà una segona planta de 200 quilovats. Josep Poch, alcalde d'Alins, ha explicat que es tracta d'aprofitar els recursos que té el municipi com és la fusta. Poch ha afegit què és una cosa bona perquè servirà per netejar els boscos, fer-los més atractius per als turistes i prevenir incendis. L'Ajuntament d'Alins té una superfície molt elevada de boscos municipals. Amb la devaluació del preu de la fusta l'Ajuntament ha trobat en la biomassa una sortida per aquesta fusta. L'Ajuntament ha començat per fer una plata per abastir de calefacció i aigua calenta a l'escola, l'Ajuntament i la resta d'equipaments municipals com sales polivalents i piscina. Amb aquesta primera planta, de 160 quilovats, també s'abastirà a dos establiments turístics del poble.

Josep Poch ha explicat que de manera immediata és construirà una segona planta amb capacitat de 200 quilovats perquè tots els veïns que s'hi vulguin connectar puguin.

Poch ha dit que les avantatges d'aquesta planta són moltes i ha destacat l'aprofitament de la fusta dels boscos i com a conseqüència la neteja d'aquestes zones boscoses municipals. Poch ha dit que aquesta planta suposa també la creació de llocs de treball.

Aquesta instal·lació ha suposat una inversió d'uns 170.000 euros. Poch ha explicat que el 50% s'ha finançat a través d'una subvenció i l'altre 50% l'ha costejat l'Ajuntament. Poch ha dit que està previst recuperar amb l'estalvi de gasoil i les factures dels clients. Aquesta planta començarà a funcionar en uns quinze dies.

Altres poblacions del municipi com Araós i Ainet de Besan també han projectat construir plantes de biomassa per abastir de calefacció als veïns. L'Ajuntament d'Alins amb altres ajuntaments de la comarca estan projectant construint una planta de biomassa per generar electricitat.