Alins regula l'accés rodat a una trentena de camins forestals del Pallars Sobirà

Redacció
26 de maig del 2011
L'alcalde d'Alins, Josep Poch, en un punt del bosc de Virós on es col·locarà una de les tanques.
L'alcalde d'Alins, Josep Poch, en un punt del bosc de Virós on es col·locarà una de les tanques.
L'alcalde d'Alins, Josep Poch, en un punt del bosc de Virós on es col·locarà una de les tanques.

L'Ajuntament d'Alins, al Pallars Sobirà, regularà l'accés rodat a una trentena de camins forestals. L'objectiu d'aquesta actuació és evitar el deteriorament de les pistes i protegir algunes espècies salvatges. L'alcalde d'Alins, Josep Poch, ha explicat que és col·locarà una tanca a l'entrada del camí amb un rètol que indicarà que el pas solament està autoritzat a propietaris, veïns i serveis d'emergències. Poch ha dit que es tancaran tots els ramals secundaris i es deixarà oberta la carretera principal perquè els turistes puguin gaudir de la muntanya. Aquesta iniciativa s'ha estes a altres nuclis del municipi. En altres indrets com a Llessui o Alt Àneu també s'han aplicat mesures similars. La regulació de l'ús dels camins afecta als de propietat de l'Ajuntament d'Alins i està regulat mitjançant una ordenança municipal. L'objectiu és la regulació de l'ús i la defensa dels camins i les vies rurals dels quals n'és titular l'Ajuntament d'Alins per tal de garantir-ne i promoure'n l'ús públic, la conservació i la millora.

Aquesta ordenança deixa clar que l'Ajuntament d'Alins no serà responsable de cap accident ni danys que es produeixin en els camins de la seva propietat, sigui de la xarxa primària, secundària o terciària. L'usuari circularà per aquests camins i pistes sota la seva total responsabilitat.

Josep Poch ha explicat que en més d'una ocasió gent ha intentat que l'Ajuntament pagues danys a vehicles que circulaven per aquestes pistes. Amb aquesta ordenança es vol evitar que els conductors reclamin danys i perjudicis a l'Ajuntament. Poch ha dit que amb aquesta mesura es comprometen a tenir el ramal principal en bon estat però conservar tota la xarxa de pistes forestals és molt complicat perquè són molts quilòmetres de camins.

Poch ha afegit que alguna de les pistes que es regula formen part de l'estació d'esquí de fons de Virós i que molta gent feia cas omís a la senyalització i entrava igualment fent malbé l'estat de les pistes. Poch ha dit que a partir d'ara la gent que vulgui entrar en aquests camins forestals haurà de demanar autorització a l'Ajuntament.

Poch ha afegit que les barreres que és col·locaran són de contrapès i que no estaran tancades ni amb clau. Una mesura que farà que la gent hagi de parar el cotxe i aixecar la barrera per poder continuar. Per Poch d'aquesta manera a la gent que es trobi per les pistes sense autorització no podran justificar que no han vist la senyalització.

Alguns dels boscos en els que s'ha regulat l'accés a les seves pistes forestals són els d'Ainet, Araós i Alins. En un futur està previst fer el mateix a Noris. Totes aquestes poblacions són del municipi d'Alins. L'alcalde ha explicat que es una mesura per protegir els ramats donat que moltes vegades la gent entra a pistes i deixa els passos oberts provocant que animals com vaques o eugues s'escapin.