La UdL signa amb les institucions un protocol d'intencions per impulsar la Càtedra d'Estudis Occitans

Redacció
24 de maig del 2011
D'esquerra a dreta: el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; el rector de la UdL, Joan Viñas; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el síndic del Conselh Generau d'Aran, Francés X. Boya.
D'esquerra a dreta: el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; el rector de la UdL, Joan Viñas; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el síndic del Conselh Generau d'Aran, Francés X. Boya.
D'esquerra a dreta: el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; el rector de la UdL, Joan Viñas; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el síndic del Conselh Generau d'Aran, Francés X. Boya.

El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Viñas; el president de la Diputació, Jaume Gilabert; l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; i el síndic del Conselh Generau d'Aran, Francés X. Boya, han signat aquest dimarts un protocol d'intencions per impulsar la Càtedra d'Estudis Occitans. Aquest protocol preveu materialitzar-se en un conveni d'aquí uns quatre mesos, en el qual s'establirà, entre d'altres, la subvenció de les institucions que en formen part. Pel que fa al director de la càtedra, no s'ha descartat cap perfil ja sigui polític o acadèmic, mentre sigui una persona que tingui "prou prestigi" nacional i internacional per aconseguir que la càtedra es financi per ella mateixa d'aquí 6 anys. La Càtedra d'Estudis Occitans (CEO), que es va crear l'any 2005, és una entitat interna del Departament de Filologia Catalana i Comunicació, reconeguda pel Consell de Govern de la Universitat de Lleida (UdL) i dedicada a la promoció de l'occità i a la difusió del seu coneixement en el si de la comunitat universitària. L'objectiu de la càtedra, tal com ha explicat la directora del departament de Filologia Catalana de la UdL, Núria Perpinyà, és impulsar i estudiar la història de l'occità. No només estudiar l'estat actual de l'aranès i l'occità, amb tres milions de parlants, explica Perpinyà, sinó també la seva literatura ja que, "gràcies als trobadors la preservem".

El protocol d'intencions signat aquest dimarts té l'objectiu de donar un impuls, conjuntament, als estudis i a les accions per tal de contribuir a desplegar la Llei de l'occità, aprovada al Parlament el 22 de setembre de 2010, així com al coneixement, i la projecció, de la llengua, la cultura, el territori i la societat occitanes, tant a Catalunya com en àmbits territorials, socials i polítics d'abast més ample.

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, espera que, gràcies a aquest protocol i al futur conveni que espera signin les institucions i la universitat d'aquí uns quatre mesos, la UdL sigui una "clara referència nacional i internacional en estudis occitans". L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, per la seva banda, s'ha felicitat per aquest protocol ja que, diu, és un reconeixement a un "petit territori en extensió però gran en valors, història i cultura".

La Càtedra, que estarà adscrita al departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL, nomenarà una persona responsable de les activitats de la Càtedra, com a director o coordinador. Qualsevol de les institucions sotasignants podrà proposar candidatures entre les persones que acreditin els mèrits suficients per garantir l'acompliment dels objectius funcionals, de projecció internacional i de sostenibilitat de la Càtedra.

Pel que fa a la persona que dirigirà la càtedra i que s'hauria de decidir abans de finals d'any, el rector de la UdL, Joan Viñas, no descarta ningú, ja sigui de l'àmbit polític o acadèmic. En aquest sentit, Jaume Gilabert, ha explicat que el director ha de ser una persona amb suficient prestigi per aconseguir que la càtedra generi recursos propis d'aquí sis anys.

El conveni crearà una Comissió de Seguiment de les activitats de la càtedra, formada per persones nomenades per cadascuna de les institucions i es constituirà un Consell Assessor, format per persones físiques o jurídiques, de prestigi reconegut en l'àmbit d'actuació de la Càtedra.