L’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell organitza dos sopars medievals a les seves instal·lacions

Redacció
24 de maig del 2011
Lluís Obiols, Julio Quílez i Carles Gascón (d'esquerra a dreta).
Lluís Obiols, Julio Quílez i Carles Gascón (d'esquerra a dreta).
Lluís Obiols, Julio Quílez i Carles Gascón (d'esquerra a dreta).

El director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Julio Quílez, l’arxiver municipal, Lluís Obiols i l’historiador i tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Carles Gascón, han presentat aquest dimarts als mitjans de comunicació els dos sopars medievals que tindran lloc al mateix Arxiu Comarcal. El primer tindrà lloc el divendres 3 de juny en el context del Mercat Medieval dels Canonges de la Seu d’Urgell i el segon, serà el divendres 10 de juny amb motiu de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius

En la presentació el director de l’Arxiu Comarcal, Julio Quílez, ha explicat en relació als sopars que s’ha tingut en compte que tant els ingredients, la preparació, la indumentària com la vaixella representin fidelment la gastronomia i l’ambient propis d’un gran àpat de les bamilíes benestants de l’èpòca. En aquest sentit, l’Arxiu Comarcal proveirà cada comensal de la roba necessària per ambientar-se dins de l’escenari medieval, ja què les instal·lacions es trobaran decorades per a l’ocasió. Tanmateix, els assistents rebran una explicació gastronòmica dels ingredients i de la preparació dels plats que degustaran, complementat amb una ambientació musical d’època medieval en viu.

D’altra banda, els sopars es complementaran amb altres activitats posteriors que s’emmarquen en el viatge de retorn al present i inclouen una visita nocturna a les instal·lacions de l’Arxiu Comarcal així com una exposició documental en el marc del Mil·lenari de Sant Ermengol.

Aquesta activitat pretén donar a conèixer l’època medieval en un context i alhora, tal com ha dit l’historiador i tècnic de Patrimoni Cultural del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Carles Gascón, per a què serveix l’Arxiu Comarcal. Segons Gascón, “l’arxiu és molt important per promoure la cultura de la comarca”.

Per la seva part, l’arxiver municipal, Lluís Obiols, ha explicat els detalls de l’ambientació de l’època que hi haurà als sopars. En aquest sentit, ha destacat les actuacions de música en viu a càrrec de Rafael Llobet, director de l’Escola de Música de la Seu d’Urgell, i per ell mateix. Els instruments amb els quals donaran vida a peces musicals de l’època seran flautes, percussions i també hi haurà una part vocal.

Segons ha explicat Julio Quílez, “el que es pretén amb aquests sopars és recrear un viatge en el temps perquè tothom que hi participi es senti en aquella època”. Quílez ha dit que l’organització dels sopars són una experiència pionera a nivell català en el context d’un arxiu comarcal orientada en la recuperació del passat per tornar al present, segons diu, “tampoc tenim constància de que s’hagi fet cap activitat similar en cap arxiu a nivell estatal”.

Per participar al sopars cal fer la inscripció prèvia. Les inscripcions estaran obertes a partir d’aquest dimecres fins al dia 1 de juny, per assistir al sopar programat per al divendres 3 de juny, i fins al dia 8 de juny, per al sopar que tindrà lloc el dia 10 del mateix mes. El preu de cada sopar és de 20 euros i per formalitzar les inscripcions els interessats s’han d’adreçar a l’Ofincina de Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell o bé trucar-hi per telèfon (973 353 112). Les places són limitades.

Adjuntem un document amb el menú del sopars que han estat elaborats per Jordi Planes.
 

Menú del sopar medieval.