“Conèixer el passat ens ajuda a comprendre el present”

per NacióLleida , 20 de maig de 2011 a les 11:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Mercè Grau, Sol Gasch i Amadeu Gallart, autors del tercre volum Alt Urgell. Una visió de conjunt.

Per començar em podeu fer cinc cèntims de l’obra “Alt Urgell, una visió de conjunt”? La idea va sorgir de la directora del Centre de Recursos Pedagògics, Elvira Gené. Ella va ser qui va coordinar un grup de docents per començar a elaborar un estudi sobre diferents aspectes de l’Alt Urgell perquè considerava que no hi havia cap obra de referència que d’alguna manera servís de consulta tant per als professionals educatius, que moltes vegades no tenen res a l’abast, com per als alumnes, i també,  per tothom que tingui interés en conèixer amb més profunditat la comarca. El projecte es va començar fa molts anys i donat qué és un treball molt extens es va decidir dividir-lo en tres volums.El primer volum es va editar al 2002 i el segon va sortir l’any següent. A què es deu que el tercer volum hagi trigat tant temps en publicar-se? La publicació d’aquest volum depenia exclusivament del finançament. S’havien de posar d’acord diverses institucions i fins que no s’han reunit els diners per finançar-ho no s’ha pogut fer. Per aquest motiu el llibre ha estat molt temps en un calaix, la qual cosa l’hem viscut amb un cert sentiment de fustració. Un cop reunits els diners editar-lo ha estat fàcil tot i què ens van demanar que continuessim el treball fins l’any 2000 però aquest volum arriba a l’any 80 perquè creiem que la història necessita certa prespectiva per ser explicada.

 
Aquest tercer volum abarca la història de la comarca. Quines èpoques hi ha reflectides a les seves pàgines? El llibre està dividit en vuit grans apartats: Prehistòria, El temps de l'Antigor, El Món Medieval, El Món Modern i la Contemporaneïtat (el segle XIX, els 30 primers anys del segle XX, la Guerra i la República, la transició de la Democràcia a la fi de la Dictadura, i finalment els moviments culturals i d'oposició al franquisme i la transició a la Democràcia).

 
Què destacarieu d’aquest volum de l’Alt Urgell, una visió de conjunt?  La part més novedosa del llibre és la història del segle XX i la que alhora creiem que també pot crear certa polèmica constructiva perquè per exmple, en el cas de la Guerra encara hi ha moltes ferides per tancar i també testimonis. És una part important del llibre perquè fins ara no hi havia informació d’aquesta època de manera sistematitzada.
 
Ha estat fàcil treballar junts en aquest treball? L’elaboració d’aquesta aproximació a la història de la comarca ha estat molt enriquidor. Hem treballat amb molta complicitat, no ens hem enfadat mai i ens hem ajudat molt entre nosaltres. El que no ha estat tan fàcil és l’elaboració en sí del treball perquè és molt díficil, per exemple,  estudiar la prehistòria donat que hi ha molt poca bibliografia. A més, parlem de diverses èpoques i hem de tenir en compte que les delimitacions del territori han anat canviant amb el temps. De fet, ens hem recorregut molts pobles de la comarca cercant informació, en aquest sentit, agraïm que la Seu compti amb l’Arxiu Comarcal que creiem que donarà molt de sí.
 
Perquè és important conèixer la història de la Seu i comarca? Per tenir un coneixement cultural del nostre passat i conèixer les nostres arrels per compendre el nostre present.
 
Ja per acabar, es contempla la possiblitat d’un quart volum? El llibre no pretén ser una obra definitiva de la història de l’Alt Urgell sinó una finestra oberta, un punt de referència i de partida perquè els historiadors que vinguin puguin continuar la feina que nosaltres hem encetat amb molta il·lusió i estimació per la nostra comarca.

 

Participació