La vall de la Vansa i Tuixent, a punt per a la Festa de les Trementinaires

Una conversa oberta amb dues antigues trementinaires, un dels atractius del programa.

Redacció
18 de maig del 2011
Imatge d'arxiu d'un taller de danses que té lloc a la Festa de les Trementinaires.
Imatge d'arxiu d'un taller de danses que té lloc a la Festa de les Trementinaires.
Imatge d'arxiu d'un taller de danses que té lloc a la Festa de les Trementinaires.

Natura i saviesa popular són els eixos del programa d’actes de la dotzena edició de la Festa de les Trementinaires, que tindrà lloc els dies 28 i 29 de maig a la vall de la Vansa i Tuixent. La finalitat d’aquesta celebració és recordar l’antic ofici de les dones de la vall que recorrien llargs camins carregades d’herbes guaridores i remeis casolans.

Un dels actes destacats de la festa serà el titulat “Una tarda amb les trementinaires”. Es planteja com una conversa oberta amb dues antigues trementinaires, de les poques que encara són vives. Es tracta de Càndida Majoral, de 94 anys, i Emília Llorens, de 77, tia i neboda entre elles i filla i néta, respectivament, de la mítica Maria Majoral, la trementinaire de les nenes rosses . L’acte, que es clourà amb un tastet d’artesania alimentària de la vall, tindrà lloc el dissabte 28, a les cinc de la tarda, al Centre d’Informació i Turisme de Sorribes de la Vansa.

El programa s’obrirà dissabte al matí amb tres itineraris botànics paral·lels: a la vall de Mola, a Ossera i a Josa de Cadí. El mateix dia, a partir de les  set de la tarda, a Sorribes, Pep Lizandra conduirà el seu taller de danses i cançons tradicionals del Pirineu. Ja a la nit, a Tuixent, s’encendrà la foguera de plantes aromàtiques i, tot seguit, començarà el concert-ball amenitzat pel grup La Sonsoni.

Diumenge, dia 29, Tuixent acollirà de Fira d’Herbes Remeieres i Productes Naturals, amb prop de trenta punts de venda d’artesania vinculada al món vegetal. Al llarg del dia s’han programat diverses activitats com ara un taller d’elaboració de trementina, a càrrec de Suzette Böringuer; un taller i demostració de tints naturals amb plantes tintòries, per Artesania Tèxtil Jové; l’espectacle infantil “La trementinaire i els seu cabàs de contes”, de Genissa G. Carricondo; el tradicional Ball de Llancers; la presentació del web www.herbam.net , de recuperació de la memòria mediterrània de l’ús de les herbes; un vermut-concert amb Torb, grup de vent de muntanya; i visites guiades al Museu i al Jardí de les Trementinaires. Els actes es clouran a la tarda amb un concurs d’identificació de plantes per l’olor, un concert del cantautor Quim Sabaté i una xocolatada a l’hisop.