La formatgeria El Tros de Sort comercialitza llet fresca de vaca

per Redacció , 10 de maig de 2011 a les 16:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La formatgeria El Tros de Sort comercialitza des de fa unes setmanes llet de vaca. És tracta de llet pasteuritzada i sencera no homogeneïtzada. Han començat comercialitzant uns 200 litres de llet setmanals però l'objectiu és arribar als 1.000 litres de llet a la setmana. Aquesta llet es ven en establiments del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà i la idea és ampliar mercat a les comarques veïnes. La llet que es ven és embotellada però en breu trauran al mercat bosses de llet de 5 o 10 litres pels restaurants. Josep Font, d'El Tros de Sort, ha explicat què aquesta llet és un producte de proximitat que havia desaparegut a la comarca del Pallars Sobirà. Josep Font ha explicat que la formatgeria El Tros de Sort està formada per un grup de ramaders que produeixen llet i s'han decidit ha ampliar la gama dels productes que elaboren. El nou producte que han decidit treure al mercat és la llet fresca. Aquesta llet està bullida sense homogeneïtzar i amb una caducitat relativament curta, de vuit dies.


Les primeres ampolles de llet s'han comercialitzat pensant amb la gent que veu llet a casa i en breu s'intentarà arribar a la restauració. Josep Font ha dit que ''el gran consumidor ha de ser la restauració elaborant i treballant aquesta llet''. La llet destinada als restaurants anirà envasada amb bosses de plàstic de 5 o 10 litres.

La producció de 200 litres setmanals s'augmentarà en èpoques de major afluència turística a la comarca.

Josep Font ha explicat que al Pallars Sobirà degut a la població que hi ha la possibilitat d'instal·lar-hi una màquina expenedora de llet no és viable. Al Pallars Sobirà la població és de 7.600 persones però és troba molt repartida en petites poblacions de valls.

El Tros de Sort és una formatgeria artesana, fundada al 1995 a Sort. Una crisi lletera al 1993 va ser el que va motivar a cinc ramaders a fundar-la. Van començar elaborant uns 4.000 litres de llet al mes i actualment en transformen uns 400.000. El formatge que elaboren es caracteritza per ser artesà i fet amb llet crua de vaca.

Bàsicament venen a Catalunya i exporten a sis països: Alemanya, Dinamarca, Suècia, Anglaterra, Japó i Estats Units. L'exportació representa un 2,5% de la producció. Un 20% la venen a la botiga que tenen a toca de la formatgeria i la resta en restaurants, xarcuteries i botigues especialitzades. Per unificar esforços al 2004 van fer una granja comunitària amb unes 300 vaques.

 

Participació