Cedeixen el fons de la Societat Recreativa Fraternitat Juvenil de Figuerola d'Orcau al Pallars

Redacció
04 de maig del 2011

El proper dia 6 de maig se signarà el conveni entre Jordi Roca, que ha custodiat la documentació, i el President del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Xavier Pont. El fons consta de set documents fundacionals de la Societat. La major part són documents constitucionals de l'entitat. També ingressarà a l'Arxiu el fons de fotografies de Josep Durany de la població d'Isona. Es tracta d'un fons d'uns 7.000 negatius de 35 mm en blan i negre, d'imatges, perfectament ordenades, classificades i numerades pel propi Josep Durany Abella, realitzades a mitjans del segle passat. La major part del fons de la Societat Recreativa Fraternitat Juvenil de Figuerola d'Orcau són el reglament de la Societat, datat el 20 de febrer de 1923; actes de les sessions de la Junta General per a la elecció extraordinària de la Junta Directiva, datat en 1926, fins a diferents abonaments nominatius per l'adquisició d'un solar a Figuerola d'Orcau i la posterior construcció de la seu social i diferents rebuts nominatius d'haver rebut de la Societat Recreativa ''Fraternitat Juvenil'', el contravalor de la venda dels abonaments en data 31 de desembre de 1926.

Els fills de Josep Durany Abella, cediran en comodat a la Generalitat de Catalunya, mitjançant conveni signat amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, el fons fotogràfic del seu pare difunt Josep Durany Abella, de la població d'Isona.

Es tracta d'un fons d'aproximadament 7.000 negatius de 35 mm en blan i negre, d'imatges, perfectament ordenades, classificades i numerades pel propi Josep Durany Abella, realitzades a mitjans del segle passat, per la passió que tenia cap a la fotografia.

La temàtica del fons, molt variada, va des de fotografies de caire familiar, paisatges, edificis, vida quotidiana o festivitats capturades sobre tot entre les poblacions d'Isona, població natal i Barcelona, ciutat on residia habitualment.

Pel que respecte al Pallars Jussà, hi ha una sèrie encara per quantificar d'imatges capturades al municipi d'Isona dels anys 1950 i 60, molt interessants donat que Isona va ser totalment reconstruïda sota l'influencia del Pla de Regiones Devastades al finalitzar la guerra civil.

L'arxiu comarcal té previst la digitalització del fons per preservar els negatius i començar a fer una sèrie d'activitats de difusió conjuntament amb l'Ajuntament d'Isona. Aquest serà el primer fons fotogràfic particular, de dimensions considerables, que ingressa a l'arxiu comarcal i que hi haurà un col·laborador coneixedor de la família Durany,Joan Feliu, que ajudarà a l'arxiu comarcal en la descripció de les imatges.

Un dels documents de la Societat Recreativa Fraternitat juvenil de Figuerola d'Orcau que s'ha cedit a l'Arxiu Comarcal.