Més de 1.000 peces de cases de pagès exposades al Museu de la Pagesia de Llívia

Redacció
03 de maig del 2011
Un dels carros dels que podem trobar exposats al museu.
Un dels carros dels que podem trobar exposats al museu.
Un dels carros dels que podem trobar exposats al museu.

Aquest espai, passa a engrandir el nombre d’establiments d’iniciativa privada que, conjuntament amb els de titularitat municipal i comarcal, ens acosten a un món que es perdria en el record si no fos per iniciatives com aquesta que ens ajuden a recuperar la memòria històrica d’elements estretament lligats a la identitat cultural i vital de la comarca.

El fons del museu compta amb més de 1.000 peces, la majoria exposades curosament en els 380 m2 de superfície disponible. Totes elles són autèntiques i provinents de cases de pagès de la Cerdanya. Les peces més grans s’han situat a la planta baixa i les més petites, a l’altell, algunes de les quals s’exposen en taules i vitrines.

Hi trobarem una assortida col·lecció de carros de diferents models i èpoques, una antiga màquina de batre de tracció animal, molins de ventar blat, raspalls, forques, brabants, arades,... totes les eines necessàries per a la matança del porc, nombrosos atuells de les cuines de pagès, etc,..amb algunes escenes recreades en el seu context.

L’obertura està prevista per al mes d’abril d’enguany, sense poder-ne precisar, de moment, la data exacta. A mesura que es vagin veient les necessitats en funció de l’acollida que tingui el museu, la disposició dels elements exposats s’anirà adequant a la demanda, sempre amb la intenció de millorar i optimitzar el binomi espai-públic.

Sens dubte els grans beneficiats d’aquest nou espai han de ser els escolars de la Cerdanya i de les comarques veïnes que hi podran veure materialitzades aquelles “coses” de les quals alguns n’han sentit a parlar però que, per sort o per desgràcia, ja no formen part del paisatge del seu dia a dia.

De moment, restarà obert els caps de setmana i festius, en horari que oportunament es fixarà. Si es vol visitar en dies feiners,  les escoles o grups de persones cal que truquin al mòbil 616 98 29 09 o fer-ho, més endavant, a través de la pàgina web del museu (encara en fase de construcció). El museu compta amb lavabos i el projecte d’un ascensor d’accés a l’altell per a persones amb problemes de mobilitat.

MUSEU DE LA PAGESIA. Avinguda dels Països Catalans, 26, naus 16-17. LLÍVIA
(polígon industrial de la carretera de Llívia a Estavar, enfront el Parc de Bombers)