Les travesses de muntanya per Aigüestortes guanyen visitants

Redacció
20 de setembre del 2010

Xavier Serratosa, guarda del refugi Josep Maria Blanch, explica que la travessa Carros de Foc representa un 20% del total de reserves que tenen durant l'any. Serratosa diu que la marca Aigüestortes i Estany de Sant Maurici porta molta gent i que el paisatge excepcional on estan ubicats els refugis contribueix al fet que molts amants de la muntanya opti per aquesta mena de turisme molt més econòmic que anar d'hotel.

Serratosa diu que durant els mesos de juliol i agost el seu refugi ha estat al 100% d'ocupació i al més de setembre ronda el 50% molts dies. Segons Serratosa, pràcticament cap hotel del Pallars registra aquestes xifres d'ocupació durant la mateixa època de l'any. El refugi Josep Maria Blanch disposa de 60 places. L'Elena, guarda del refugi Mallafré, coincideix amb destacar la massiva afluència d'excursionistes als refugis durant tota la temporada (del 5 de juny fins al 25 de setembre). El guarda del Josep Maria Blanch explica que molts dels muntanyencs, caminants o corredors que han fet la travessa repeteixen.

El guarda del Josep Maria Blanch explica que amb aquesta travessa s'ha aconseguit dinamitzar el turisme i l'economia de les comarques del Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i la Val d'Aran, zones d'influència per on transcorre la travessa.

Durant aquest deu anys de vida de la marca Carros de Foc ha quedat demostrat que amb la marca Parc Nacional d'Aigüestortes (creat al 1955) formen un bon tàndem i sol cal veure les xifres de reserves i pernoctacions que no deixen d'augmentar any rere any. Caminant pels senders que uneixen els refugis un s'adona que aquesta marca funciona. Són molts els excursionistes que caminen pel Parc amb l'objectiu de completar la travessa Carros de Foc. La condició indispensable és passar pels nou refugis del Parc: Saboredo, Colomers, Restanca, Ventosa i Calvell, Estany Llong, Colomina, Josep M. Blanc, Mallafré i Amitges. Els 41 llacs del Parc Nacional és un valor afegit que té aquesta travessa.

José Luís i David Pérez són pare i fill que per segona vegada intenten fer la ruta. La primera vegada no la van poder completar per culpa del mal temps i ara han tornar per intentar completar el recorregut obligatori, passar pels nou refugis del Parc Nacional. Valoren l'experiència com a molt gratificant però molt cansada. Com a punt fort destaquen l'espectacularitat del paisatge i com a punt feble la manca de senyalització.

La Montse Vila és una jove de 32 anys que va decidir passar les seves vacances caminant pel Parc Nacional d'Aigüestortes. És la primera vegada que anava al Parc i hi va arribar atreta per la travessa Carros de Foc. Vila explica que es necessita preparació física per completar la ruta i destaca lo meravellós que és el paisatge i com a punt feble coincideix amb el José Luís i el David i lamenta la manca de senyalització. Vila destaca la part econòmica i l'explotació que es fa dels recursos naturals de la zona i valora molt positivament la labor de tots els refugis com avituallament.

Pel camins de Carros de Foc hi camina tot tipus de gent: el Biel, un nen de 7 anys que camina amb els seus pares, un pare i un fill, un grup d'amics, una parella o molta gent sola. Cadascú d'ells fa la travessa al seu ritme. La mitjana de dies que hi inverteix la gent per completar els 60 quilòmetres és d'uns 5 dies però l'habitual és fer la travessa en 7. Els que fan el Carros de Foc porten un forfait que l'han de segellar als nou refugis i en acabar se'ls dona una acreditació. Molts dels participants fan trams del Carros sense completar tot el recorregut.

Aquesta travessa es presenta en dues modalitats: esportiva o lúdica. La modalitat esportiva és en menys de 24 hores (Sky Runner) i la lúdica sense límit. Intentar cobrir la distància en menys de 24 hores, però això, només està a l'abast de persones molt preparades físicament i que coneguin l'alta muntanya, ja que la ruta transcorre a una altitud mitjana de 2.400 metres i el desnivell acumulat és de 9.200 metres. L'Sky Runner es celebra a finals d'agost i cada anys compta amb més inscrits. Aquest anys van prendre la sortida uns 450 participants. Xifra rècord de la prova.

 

 

Uns excursionistes caminant per Aigüestortes. Uns excursionistes caminant per Aigüestortes. Foto: Marta Lluvich.