La Mòstra de Cinèma Occitan arribarà per primer cop a tres ciutats occitanes

Redacció
27 de maig del 2010

La Mòstra, que s’inclou en el programa dels Premis Llanterna Digital es posarà en marxa els dies 7, 8 i 14 de juny, a Lleida, i viatjarà a la resta de localitats fins el mes de novembre. Així doncs, la mostra serà present també a Tàrrega (11 de juny),  a la Seu d’Urgell (17 de juny), a Vielha (30 de juny i 1 de juliol), a Ostana ( 3, 6 i 10 d’agost), a Tolosa (14, 15 i 16 de setembre), a Barcelona (29 de setembre i 1 i 2 d’octubre) i a Besièrs (18, 19 i 20 de novembre).

El programa de la segona Mòstra inclou obres procedents dels diferents territoris occitans, amb la qual cosa es podran escoltar diferents varietats lingüístiques de l’occità i diferents maneres de veure la realitat i la creació audiovisual.

La sessió inaugural de la Mòstra de Cinemà Occitan “Llanterna Digital” 2010 tindrà lloc el dia 8 de juny, a l’Espai Funatic de Lleida. El dia anterior, el 7 de juny, està prevista una primera sessió en què es projectaran diferents curtmetratges, al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida.

Finalment, el dia 14 de juny, tindrà lloc la darrera sessió, que s’inclou dins de la programació de la Filmoteca Terres de Lleida. Es projectarà el film “E l’aura fai son vir”, premiat amb diferents guardons cinematogràfics. Justament, aquesta col·laboració permetrà que la pel·lícula també es pugui veure, dins la programació de la Filmoteca, a Tàrrega i a la Seu d’Urgell.

L’edició 2010 dels Premis Llanterna Digital ha comptat amb la participació de 43 treballs audiovisuals, xifra que consolida aquesta proposta, en les seves diferents categories. Molts dels curts presentats prenen com a punt de partida els versos de Màrius Torres. De fet, el lema de l’edició d’enguany “Com dos rius paral·lels” s’emmarca en els actes de l’Any Torres, que se celebra amb motiu del centenari del naixement del poeta.

En la categoria de centres d’educació primària i secundària, han estat 13 els treballs presentats, que han arribat d’indrets com la Val d’Aran, Cadaquès, la Bisbal de l’Empordà, Badalona, El Vendrell, Solsona, Tremp o Alfés, entre altres. En la categoria de la comunitat universitària, han concorregut 12 curts, realitzats per alumnes de la Universitat de Lleida. En categoria oberta, en la modalitat de tres minuts, s’han presentat 13 treballs, entre els quals alguns procedents de París o Cuneo, pel que fa a curtmetratges en occità, o Sabadell, Barcelona, Tàrrega, Mollerussa o Lleida, entre altres, i en modalitat de 60 segons, cinc treballs més, algun dels quals ha estat fet a Tarragona, a Barcelona, o al Centre Penitenciari Brians 2.

Els guanyadors en les diferents categories es donaran a conèixer durant l’acte de lliurament de premis que es farà el dia 2 de juny, a les set del vespre a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida, al qual hi assistirà el crític de cinema Àlex Gorina, president d’honor del jurat des de la primera edició dels Premis Llanterna Digital.

En el transcurs d’aquest acte també es coneixerà l’obra guanyadora del premi per votació popular a través d’internet. Les persones interessades a participar en aquesta votació poden fer-ho fins el dia 31 de maig a través del web www.llanternadigital.cat, on també es poden veure totes les obres admeses a concurs.

 

 

Cartell divulgatiu dels premis. Cartell divulgatiu dels premis.