Adeu a un símbol del Pallars Jussà: la Roca del Bolet s'ensorra

La caiguda es va produir per causes naturals i sense incidents, segons l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà, que ja prepara un homenatge a l'altura del mite

La Roca del Bolet feia temps que s'havia deteriorat degut a l'erosió
La Roca del Bolet feia temps que s'havia deteriorat degut a l'erosió | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Nació
28 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 15:52h

El Pallars Jussà ha perdut una de les seves icones. La Roca del Bolet es va ensorrar dimarts a la nit, segons va comunicar l'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella, municipi on estava situat el símbol. Aquesta formació geològica en forma de bolet, que li donava nom, s'havia convertit en un dels emblemes de Figuerola d'Orcau. “No hauríem volgut que arribés mai el moment, però les roques també tenen vida i experimenten canvis”, va reaccionar l'alcaldessa. 

En aquest sentit, Abella assegura que ja treballen per homenatjar la roca sobre el terreny. [volem que] “Les futures generacions coneguin què era, com va evolucionar i el que va representar pel poble de Figuerola d'Orcau”, asseguren des de l'ajuntament.

En concret, el consistori va confirmar que es farà un homenatge en clau històrica. Serà abans de l'estiu i s'hi repassarà la formació de la Roca del Bolet fins a arribar al moment de la seva caiguda. Està previst que l'activitat es desenvolupi en el marc del Festival de Senderisme de la Conca, el primer cap de setmana de juny. 

El futur de la Roca del Bolet: entre la reconstrucció i l'homenatge 

La Roca del Bolet tenia l'estima de molts dels veïns. De fet, abans que s'ensorrés aquesta setmana, ja feia temps que es denunciava l'erosió de la roca, amb el consegüent debat sobre què fer-ne. Alguns eren partidaris de falcar l'estructura per intentar mantenir-la dempeus. D'altres, en canvi, creien que era millor deixar fer la natura i que caigués, com finalment ha passat. 

En aquest sentit, la primera reacció de l'ajuntament a l'ensorrament va ser d'apostar per reconstruir el símbol, però finalment els experts els ho han desaconsellat. Ara mateix, hi ha dues opcions sobre la taula per definir el futur del símbol. La primera és més invasiva que la segona. Consisteix a fer una rèplica per mantenir la singularitat del paratge.

Aquesta opció necessitaria la complicitat dels propietaris del terreny, que haurien d'accedir a incorporar-hi la recreació. Com a segona proposta, es deixarien una sèrie de plaques informatives sobre la Roca i la seva transcendència. En aquest cas, l'última paraula no la tindrà la natura, sinó els ciutadans.