Arxiven la causa contra l'exalcalde de la Seu d'Urgell

El cas es va obrir una setmana abans del referèndum del primer d'octubre de 2017

L'exalcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, a la plaça de l'Ajuntament de la Seu
L'exalcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, a la plaça de l'Ajuntament de la Seu | ACN / Marta Lluvich
Nació
27 de març del 2024
Actualitzat el 12 d'abril a les 15:51h

Arxivada la causa contra l'exalcalde de la Seu d'Urgell Albert Batalla. Així ho ha decretat el jutjat d'Instrucció 2 de la Seu d'Urgell, aquest dimecres al matí, per manca de fets delictius cinc anys després de la instrucció. El cas es va obrir una setmana abans de l'1-O i també afectava la tercera tinent d'alcalde de la Seu d'Urgell, MireiaFont; l'expresident del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, així com 8 persones més pels suposats delictes contra l'administració pública, prevaricació, malversació, frau contractual i negociació prohibida als funcionaris.

La causa té el seu origen en una denúncia anònima i en la posterior querella de la Fiscalia, que va propiciar l'espectacular entrada de la Guàrdia Civil, tant a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell com al Consell de l'Alt Urgell, el 29 de març de 2019. Segons va publicar l'ACN aleshores, la investigació estava relacionada amb subvencions de la UE, fons Leader i Feder, que no s'haurien destinat al motiu pel qual es van donar. També hi hauria concessions d'obres sense els contractes corresponents.

Motivació política

Els investigats estan convençuts que darrere la denúncia a l'Oficina Antifrau hi havia una motivació política. En una declaració a la plaça de l'ajuntament, Batalla Fierro i Font han defensat que s'ha provat que les acusacions són inexistents i han convidat a les persones que van interposar la denúncia, de manera anònima, a donar la cara públicament i demanar perdó.  

L'arxivament és una resolució judicial és ferma i dona per conclòs el cas. Se suma al tancament del 2020 respecte a dues altres causes separades contra els acusats. "Malgrat cinc anys d'espera amb quatre pròrrogues del termini per la investigació i quatre jutges diferents, unes acusacions tan greus i una investigació de 4.196 folis, l'actuació com a càrrecs públics ha estat honesta i transparent", han reivindicat els denunciats.
 

Arxivat a