Els Soler, l’última família que comercialitza la pera de Puigcerdà

Redacció
27 de març del 2010

La pera de Puigcerdà ha estat històricament una fruita de gran prestigi i molt apreciada tant a Cerdanya com arreu del país. Això ha estat gràcies a les seves característiques: una fruita grossa, de polpa fina, sucosa i molt dolça. La varietat que es conrea a Cerdanya es coneix com la Doyenée de Comice, i aconsegueix aquest gust dolç i sucós gràcies al clima de la comarca, i concretament als contrastos de temperatura bruscos entre el dia i la nit.

Actualment, però, només queda una família que en conreï i en comercialitzi. Es tracta de la família Soler, de Peres Soler, que cultiva aquesta fruita des de fa més de 100 anys. El pare de família, en Josep, explica que la tradició de conrear peres de Puigcerdà “es va començar a perdre quan hi va haver l’explosió de la construcció a la comarca, perquè la gent va començar a treballar en altres sectors que no són l’agricultura, i a més, es van perdre molts horts”.

I és que, efectivament, des de fa unes dècades, el conreu de la pera de Puigcerdà s’ha anat perdent. El mateix Josep Soler explica que, a banda d’ell, encara hi ha algú de Puigcerdà que té algun perer a l’hort, però que ningú en comercialitza el fruit.

La producció de Peres Soler no es queda a Puigcerdà, sinó que la família les ven a Mercabarna i d’allà es distribueixen per restaurants i botigues de tot Catalunya. El regidor d’agricultura a l’Ajuntament de Puigcerdà, Lluís Casanovas, assegura que “és un orgull per la Vila que, veient com està la situació econòmica, encara hi hagi una família que mantingui el cultiu de la pera de Puigcerdà i l’exporti arreu de Catalunya”.

El cultiu de la pera de Puigcerdà sembla que està garantit, i és que en Josep assegura que els seus dos fills tenen intenció de continuar. “No s’hi podran dedicar de forma exclusiva com jo, però s’ho combinaran amb la seva feina per continuar cultivant i comercialitzant les peres”, afegeix.

 

 

El Josep Soler comercialitza la pera de Puigcerdà. Foto: Guillem Lluch. El Josep Soler comercialitza la pera de Puigcerdà.