Els 10 pobles amb més encant de les terres de Lleida: t'enamoraran quan els visitis

Montsonís, Sant Llorenç de Montgai, Peramea o Durro, entre els municipis més bonics

Pobles bonics de Lleida i les comarques de Ponent.
Pobles bonics de Lleida i les comarques de Ponent. | Nació
11 de juliol del 2023
Actualitzat el 12 de juliol a les 17:51h
Les comarques de la plana de Lleida és zona de Catalunya molt rica en paisatges. Els pobles en són els grans protagonistes, amb vistes espectaculars i diversos de boscos i muntanyes. I així ho reconeix l'Agència Catalana de Turisme, que distingeix els 18 municipis catalans amb més encant.

Aquest estiu, amb els preus dels vols disparats i la inflació trucant a la porta, molts catalans es quedaran pel territori de vacances. És, doncs, un gran moment per descobrir racons de casa nostra que desconeixies fins ara i que t'enamoraran pels seus paisatges, la gastronomia o la història que tenen al darrere.


Montsonís (Noguera)

Montsonís és una visita imprescindible per conèixer la història de la zona que ha marcat l'evolució de la comarca de la Noguera. Què s'hi pot trobar? Des del santuari de Santa Maria de Salgar, al castell de la localitat i, fins i tot, arribar al poble per un túnel. 
 

Castell de Montsonís Foto: Castells de Lleida

 

Sant Llorenç de Montgai (Noguera)

És un nucli de població del municipi de Camarasa, a la Noguera. Conegut pel seu embassament, és un lloc ideal per fer activitats aquàtiques i de lleure, com passejar en caiac. És un pantà rodejat de parets, una imatge que ens transporta l’alta muntanya, però que és ben a prop de Balaguer.
 

Pantà de Sant Llorenç de Montgai Foto: Càmping La Noguera


Guimerà (Urgell)

És un petit poble d'interior amb encant i amb un gran i valuós conjunt històric-artístic. Guimerà manté en els seus carrers l'estructura medieval, en constant pujada fins a arribar a l'església de Santa Maria i al que queda del castell, des d'on es pot gaudir d'unes bones vistes de la plana. Durant el mes d'agost s'organitza un mercat medieval.
 

Guimerà, poble de l’Urgell Foto: Aj. Guimerà


La Pobla de Cérvoles (Garrigues)

El seu paratge natural al peu de la serra de la Llena li confereix un gran interès turístic. El municipi conserva carrers empedrats i antics edificis que val la pena visitar. L’orgue barroc de l’església és el protagonista, durant l’estiu, del cicle de concerts d’orgues de Catalunya. L’ermita de Sant Miquel, construïda el 1610, o l’antic Molí de la Societat (1870), on actualment s’ubiquen les dependències de l’Ajuntament i del Museu de l’Oli són algunes de les visites imprescindibles per conèixer un poble que encara elabora oli amb el sistema tradicional de pedra i premsa hidràulica.

La Pobla de Cérvoles Foto: Diputació de Lleida


Sant Guim de la Plana (Segarra)

Una de les peces arquitectòniques importants del municipi és el castell de Vicfred, que, després de perdre la seva missió defensiva, es va compartir en una mansió senyorial. Dins del castell es pot visitar el museu que exposa una extensa mostra d’estris tradicionals, trofeus de caça, entre altres col·leccions curioses. La petita capella del castell és un dels racons amb encís de la localitat. Durant les festes de Nadal tots els veïns del municipi s’involucren en el pessebre vivent i per uns dies el poble es transforma en un Betlem que recupera els oficis antics i desapareguts de la vida a pagès.
 

Església de Sant Guim de la Plana Foto: Viquipèdia


Barruera (Alta Ribagorça)

Barruera és un dels pobles que integren el municipi ribagorçà de Vall de Boí. Com passa en molts altres pobles de la zona, l'art romànic és el reclam turístic de la població, de poc més de 500 habitants, en què l'agricultura i la ramaderia tenen un pes important.

Església romànica de Sant Feliu de Barruera Foto: Centre del Romànic de la Vall de Boí


Durro (Alta Ribagorça)

A 1.395 metres d'altitud i allunyat de les principals vies de comunicació de la zona es troba Durro. Aquest poblet de l'Alta Ribagorça, integrat al municipi de Vall de Boí, és dels municipis de la vall que reuneix tres reconeixements per la Unesco: l'església i l'ermita, Patrimoni Mundial l'any 2000; destinació Starlight per disposar d'excel·lents qualitats per observar el cel i, finalment, Patrimoni Immaterial a la festa del foc per les falles pirinenques.
 

Les falles de Durro, a l'ermita de Sant Quirc Foto: Sergi Ricar / Patronat Turisme Vall de Boí


Peramea (Pallars Sobirà)

El conjunt històric de Peramea, al Pallars Sobirà, ha estat declarat bé cultural d'interès nacional per tot el contingut artístic que conté. Data del segle XI, té teules àrabs roges fetes amb el fang local, l'església de Sant Cristòfol amaga una talla policromada de fusta de la mare de Déu del Remei del segle XII i el poble conserva un gran om declarat arbre monumental. 

Imatge del poble de Peramea Foto: Casa Parramon

Peramola (Alt Urgell)

El poble d'aigua de Peramola, a l'Alt Urgell, està situat a la vall del Segre, als peus de les primeres muntanyes del Prepirineu i és el punt de partida ideal per descobrir la regió que conté formacions rocoses, ermites romàniques i riscos vertiginosos amb grans vistes. Aquest poble té diferents elements turístics, sobretot vinculats a l'art romànic.
 

Vista de Peramola Foto: WikipèdiaCommons

Taüll (Alta Ribagorça)

Taüll és un poblet encantador de cases de pedra situat en un entorn natural pirinenc de primer nivell. Immers al vall de la Vall de Boí, els paisatges que l'envolten formen part del parc nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici, ideals per fer turisme actiu i esports de muntanya. A més, les esglésies romàniques de la zona, declarades patrimoni de la humanitat, són d'indispensable visita.

L'església de Sant Climent de Taüll Foto: WikipèdiaCommons