Presenten «Fars de Ponent», una nova ruta que promou campanars i talaies de Ponent

La iniciativa ha creat un passaport que s'han de segellar a cadascuna de les destinacions

Redacció
02 de juny del 2023
Actualitzat a les 8:01h
Presentació de la nova ruta turística
Presentació de la nova ruta turística | ACN
La Seu Vella de Lleida ha acollit aquest dijous la presentació de Fars de Ponent, una nova ruta turística que agermana i proposa descobrir o redescobrir alguns dels campanars i talaies més emblemàtics de les terres de Ponent. La iniciativa s'ha estrenat amb 9 fars: els campanars de la Seu Vella de Lleida, Santa Maria de Linyola, Sant Miquel d'Os de Balaguer, Santa Maria de Balaguer, l'Assumpció de Maria de les Borges Blanques, Sant Bartomeu de Bellpuig, Santa Maria de l'Alba de Tàrrega, Santa Maria de Cervera i el Pilar d’Almenara d'Agramunt. Així, s'ha creat un passaport que els visitants hauran de segellar a cadascuna dels punts.

El projecte Fars de Ponent busca posicionar en l'àmbit turístic i patrimonial les comarques de la plana de Lleida i incidir en la millora de la marca "Ponent". Durant aquest primer any, el projecte es formalitzarà amb la creació d'una associació de municipis i es proposarà a nous "miradors" que s'hi incorporin, sempre que tinguin una torre, un campanar o un mirador habilitat per a la visita.

La ruta pels 9 fars no té cap ordre determinat i es pot realitzar en el marge d'un any. Això sí, no es recomana fer-la en un dia. El regidor de cultura en funcions de l'Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant, ha posat de manifest que la nova ruta és un element de cohesió territorial i de reforç de la marca "Ponent".

Per tal de fer la ruta, s'ha creat un passaport on s'han d’anar segellant les visites a cadascun dels punts de referència. En la primera de les vistes a alguna de les 9 torres, els turistes rebran un passaport on hi ha una pàgina dedicada a cada torre, pàgines on s'explica el monument però en les que hi manca un adhesiu que es recollirà a cadascuna de les torres. Amb aquest particular segell es completa la pàgina, segons ha explicat l'alcalde en funcions de Linyola i impulsor del projecte, Àlex Mases.

Aquest document inspirat en el disseny japonès, està realitzat en base a la imatge del sol i la posta de sol de Ponent, les figures geomètriques de les diferents construccions patrimonials, les cigonyes com animal característic de la zona, la floració dels arbres i la boira. Un cop completada la ruta, els titulars del passaport rebran un obsequi de recordatori.

El projecte Fars de Ponent neix amb vocació de fase pilot i està obert a més poblacions interessades en incorporar-se a la iniciativa. A banda, el projecte també vol impulsar la cooperació públicoprivada, amb la captació d'establiments i empreses col·laboradores, i incentivarà la creació d'activitats, tan efímeres com permanents, a realitzar en cadascuna de les poblacions per incrementar el seu atractiu turístic.