Arbeca acull la jornada constituent de la comunitat energètica local

L’alcalde de la localitat, Sergi Pelegrí, assegura que aquests projectes són “l’eina ideal” per al consum energètic

La presentació de la comunitat energètica a Arbeca
La presentació de la comunitat energètica a Arbeca | Aj Arbeca
Redacció
30 de març del 2023
Actualitzat a les 12:17h
L’ajuntament d’Arbeca ha reunit aquest dimarts desenes de persones en l’acte de presentació d’Arbeca sostenible, una associació sense ànim de lucre, destinada a posar els fonaments de la comunitat energètica del municipi i la constitució a curt termini d’una cooperativa de consum.
 
L’alcalde de la localitat, Sergi Pelegrí, ha indicat que la nova economia circular, sostenible i renovable implica enfortir una nova cultura basada amb la col·laboració público-privada-ciutadana i que les comunitats energètiques són “l’eina ideal”. En aquest sentit, ha apuntat que des d’Arbeca s’ha impulsat en els darrers mesos diversos projectes destinats a la reducció del cost energètic propi, tot valorant fórmules per tal d’estendre els beneficis als socis i al poble. En aquest sentit considera que l’associació pot ser l’eina per aglutinar i sumar els esforços i convertir el poble en un referent per a les Garrigues i Ponent.

També ha posat en valor el suport i col·laboració del consell comarcal de les Garrigues a través de la tècnica de l’Oficina Comarcal de Transició energètica (OCTE) i de l’Associació Leader Ponent.
 
L’acte ha estat conduït per Víctor Costa, consultor de Comunitats energètiques de Femmes Solucions, una cooperativa del territori que té com a finalitats l’acompanyament a ens i actors locals a la definició i l’impuls de projectes transformadors.

Costa ha explicat que la proposta d’impuls de la Comunitat Energètica d’Arbeca comptaria en dues fases: en una primera fase, es constitueix l’associació amb la finalitat d’optar a recursos que ajudin a la definició del model, les funcions i la participació dels diferents actors del municipi. I a partir d’aquest treball, en una segona fase es constituiria la cooperativa de consum. El presentador ha indicat també la importància de la col·laboració en tots els sentits, tant a nivell intern com també amb agents del territori i nacionals, com per exemple, la integració amb cooperatives de segon grau, com la d’Osona Energia Cooperativa, ens que aplega bona part de les comunitats que es van constituint arreu de Catalunya i a Ponent.
 
Josep Raïmat, com a tècnic de la Xarxa Comarcal d’Oficines de Transició Energètica i fundador de ECOBS, la comunitat energètica de Bellpuig i Seana, ha indicat les principals característiques i beneficis de les comunitats remarcant que són entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària, autònomes i dirigides per socis o membres siguin persones físiques.

Finalment, l’alcalde de Vallfogona, Xavier Castellana, ha concretat el procés i característiques de la creació de la comunitat del seu municipi basada amb l’oferiment de serveis als tres nuclis i destacant que al món rural els ajuntaments tenen un paper i un rol clau per a l’impuls i creació de comunitats energètiques.