1 de 10
ANY VALLVERDÚ

El que diuen de Vallverdú

Cada dia una personalitat de l'àmbit cultural o institucional ens atansarà a la figura de l'autor centenari

Catalunya commemora el 2023 el centenari de Josep Vallverdú | Núria Garrido
per Nació, Lleida | 27 de març de 2023 a les 11:00 |
És inhabitual que el centenari d'un escriptor se celebri en vida de l'autor. És el que passa aquest 2023 amb l'Any Vallverdú. El protagonista, Josep Vallverdú (Lleida, 1923), en fa cent el 9 de juliol. Vallverdú, que ha excel·lit en nombrosos gèneres, també ho ha fet com a articulista.

És opinador de Nació i aquí podeu recuperar els seus articles. Pocs autors han dut la seva obra més enllà de l'àmbit exclusivament literari per convertir-la en un univers on els diversos gèneres que ha conreat es barregen en una tasca d'activista social i cultural, i d'home sempre compromès amb les llibertats. Però potser un tret que el defineix és que Vallverdú ha estat tot això sense additius i evitant sempre tota actitud d'autor "consagrat" i inatacable, el que l'ha fet sempre, potser, més fresc i més lliure. Cada dia una personalitat de l'àmbit cultural o institucional o algú proper a l'escriptor ens atansarà a la seva figura. 

 Dimarts 2 de maig 
«Viscuts amb tu 50 de 100 plens de dinars, sobretaules, llibres, dibuixos, humor, anècdotes, petanca i  música. Sentiments d’orgull i estima»

Anna Piñol i família
Neboda
 

 Dilluns 1 de maig 
«Si només de llibres publicats, en primera edició, en són tres-cents tres, bé podem dir que Vallverdú és un treballador incansable»

Teresa Aixalà
Exalumna

 Diumenge 30 d'abril 
«Fa pocs anys que sóc de la família i et professo una gran admiració per la llarga trajectòria vital en la difusió de les lletres catalanes»

Lurdes  Mora Bel
Neboda

 Dissabte 29 d'abril 
«El professor porta la lliçó ben apresa. El mestre crea deixebles. De Vallverdú, n’he rebut mestratge»

Xavier
Alumne

 Divendres 28 d'abril 
«Tiet, per a la mare, la Neus, Txell i per a mi, sempre has estat un referent vital. Moltes felicitats!»

Remei Fusté Piñol
Neboda

 Dijous 27 d'abril 
«Si “Geografies” expressa la grandesa de Vallverdú, l’escultura “Juli César” de M Cusachs palesa la seva generositat i estima cap a Lleida. Em commou el gest»

Montserrat Macià
Historiadora de l’art

 Dimecres 26 d'abril 
«Tant a Les Borges Blanques, amb Terrall; com a L’Espluga, amb El Francolí, si on Vallverdú ha viscut hi ha una revista, hi col·labora i no deixa de fer-ho»

Àngel Greoles
Farmacèutic

 Dimarts 25 d'abril 
«Dels Frares a l’Institut de Les Borges Blanques, n’he tingut mestratge d’anglès i de literatura i n’he après, sobretot, la pulcritud en l’ús de la llengua: oral i escrita»

Maria Palau
Alumna
 

 Dilluns 24 d'abril 
«Una prosa tranquil·la, una llengua elegant, un contingut valent, el Vallverdú articulista de premsa que se sap fer atractiu al lector parli de què parli»

Joan Farré
Alumne

 Diumenge 23 d'abril 
«Un pessimista que treballa com un optimista, escriptor prolífic, home compromès que, a 100 anys, mira cap al futur. El personal i el col·lectiu. Un savi»

Izaskun Arretze
Directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC)

 Dissabte 22 d'abril 
«Tiet, veníeu amb la tieta Isabel i l’Eloi a Sant Julià. La mare era molt feliç, estàveu molt units. Bon aniversari!»

Anna Sanmartí Sala
Neboda

 Divendres 21 d'abril 
«Si hagués de triar de l’obra diversa de Vallverdú, no en tinc cap dubte: l’assaig i la literatura del Jo. I els darrers llibres de poesia»

Josep Ballester
Escriptor

 Dijous 20 d'abril 
«La placidesa de la llum embriagà el teu esperit creatiu. M’ho confessaves passejant entre arbres d’horta i jardí a la nova casa de l’Espluga»

Francesc Roig Queralt
Escriptor i poeta
 

 Dimecres 19 d'abril 
«Aquell narrador, que havia creat històries inoblidables, al cap dels anys va veure, a ull nu, la pròpia ànima i va atresorar un silenci que li permetre escriure autèntica poesia»

Jordi Pàmias
Poeta i amic

 Dimarts 18 d'abril 
«Als 50, a Bellpuig, trobades familiars; 70 espelmes a Guissona i l’Aranyó; 80, a l’Espluga i, 90, a Guissona; aquest estiu, 100. Sou a la meva vida, tu i la família»

Maria Massana
Mestra

 Dilluns 17 d'abril 
«Més enllà de ficcions narratives, el meu Vallverdú és el dels llibres personals: el del Jo autobiogràfic i memorialístic. I el de la poesia de l’experiència»

Cecília Vidal Solsona
Torregrossina

 Diumenge 16 d’abril 
“De Josep Vallverdú s’ha de posar en valor la facilitat en crear històries i la capacitat de tocar amb mestratge diverses disciplines literàries”

Pepita Sotelo
Professora i amiga 

 Dissabte 15 d'abril  
«He estat amb el Josep només un cop, però l'he conegut a través dels seus llibres. Conservaré sempre frescos els colors dels records positius»
 
Laura Parellada
Editora

 Divendres 14 d'abril 
«M’agrada el Josep, un home de ferro amb la fragilitat del vidre, dur com una pedra i dolç com un núvol de sucre»

Kiko Solsona
Exalumne de l’Escola Alba

 Dijous 13 d'abril 
«Vallverdú és tot ell com un miracle: alegrem-nos d’haver estat coetanis seus i celebrem una obra  tan proteica que té en la poesia el seu punt culminant»

Àlex Susanna
Escriptor i poeta

 Dimecres 12 d'abril 
«Els meus records d’infància em porten a Puiggròs, de visita a casa del tiet Vallverdú, amb l’hort i la cabana d’on el Rovelló n’és un dels seus fills literaris»

Jaume Ros Vallverdú
Nebot

 Dimarts 11 d'abril 
«La lectura de les teves vivències a Desmudat i a les golfes em transporta a la meva infantesa, a la riba del mateix riu Corb, amb trenta anys de diferència»

Ramon Queraltó i Foix
“El teu nebot polític”

 Dilluns 10 d'abril 
«Recordo a Puiggròs que el tiet tenia un cub d’aigua amb fulls de diari que convertia en pasta per fer figures. M’agradava molt, i l’Eloi era un crack fent-ne»

M.Pilar Ros Vallverdú
Neboda

 Diumenge 9 d'abril 
«Des de sempre fascinat per l’oncle: virtuós de la llengua, compromís amb el país, creació inexhaurible i “saber” que no decau. Privilegi i orgull de pertinença»

Ramon Ros i Vallverdú
Nebot 

 Dissabte 8 d'abril 
«Agraïda de compartir un trosset de la seva història, l’oportunitat de caminar al seu costat i recórrer un camí ple d’èxits i experiències plasmades al paper com ningú»

Eulàlia Pagès
Directora de Pagès editors

 Divendres 7 d'abril 
«Compartir moments amb en Josep és un regal que m’ha aportat molt, ja que és un inspirador d’esforç i tenacitat combinat amb alegria de viure»

Teresa Vives Bonet
Peridoncista i amiga

 Dijous 6 d'abril 
«Josep Vallverdú ha marcat Pagès editors amb la seva empremta bastida a través dels anys. Amb d’Indíbil i la boira ha estat heroi del riu i un honorable fugitiu»

Lluís Pagès
President de Pagès editors

 Dimecres 5 d'abril 
«Conèixer-vos a la Isabel, a l’Eloi i a tu fou important per a mi. Vas ser professor, company i, sobretot, amic. Les passejades per Grècia en són testimoni. T’estimo»

Júlia Pujol
Mestra

 Dimarts 4 d'abril 
«Fugint de la boira va arribar a l’Espluga, essent mereixedor de ser-ne Fill adoptiu. Gràcies per fer-nos mirar cap a Ponent: territori que avui ens és més proper»

Josep M. Vidal Minguella
Alcalde de l’Espluga de Francolí

 Dilluns 3 d'abril 
«Et picava els textos que componies. Una Pluma 22 i paper carbó eren els estris. Rovelló, el primer text. Pura delícia»

Conxita Navarro
Amiga

 Diumenge 2 d'abril 
«Conèixer-lo, un privilegi. Tot i la seva brillantor personal, sempre ha mantingut amabilitat, humilitat i disposició per compartir coneixements i experiències»

Víctor Vives i Vives
El veí matiner. 1r d'ESO

 Dissabte 1 d'abril 
«Tothom sap que en Vallverdú és un gran personatge, els que l’hem conegut de prop  sabem que encara és més gran persona»

Emili Esteller Macià
Revista Terrall

 Divendres 31 de març 
«Aprofiteu que el ‘pajarito’ és viu” em va dir el Josep. Vallverdú torna al poble que el va acollir i l’estima: l’Espluga l’acariciarà amb agraïment»

Enric Mercadé 
Regidor de cultura de l’Espluga de Francolí

 Dijous 30 de març 
«Més enllà de la seva rica i polièdrica obra, a Vallverdú se li ha de reconèixer el seu tarannà vital positiu i esperançat, sobretot en aquests darrers anys»

Èrica Cano
Psicòloga i amiga

 Dimecres 29 de març 
«Una VALL fèrtil de lletra, assaonada de llengua i pàtria, llueix el VERD de l’esperança que rebrota del rostoll. I amb la U de la centena, ets símbol de brega i mot»

Antoni Balasch
Mestre i pedagog

 Dimarts 28 de març 
«En Pep és com un ble: com menys cera, més bona llum. I no és qüestió d’edat. És qüestió de vivència»

Amadeu Matosas i París
Arquitecte.

 Dilluns 27 de març 
«De petit vaig llegir el teu nom en el llibre Festa Major; de jove et vaig conèixer, però eres lluny; de gran t’he retrobat i et sento a prop en conviccions i sentiments»

Josep Vilajoliu
Amic

 Diumenge 26 de març 
«Amistat en les hores petites. Bondat en les trobades de cada dia. Estimació pels seus. Saviesa compartida. Fidelitat al país. Exemple de constància»

Enriqueta Vilajoliu i Torrente
Mestra

 Dissabte 25 de març 
«Font de cabal generós hi trobem, en Vallverdú, el que en cada ocasió més falta en faci per calmar-nos la set de dir i de dir-nos»

Anton Not Reig
Filòleg

 Divendres 24 de març 
«L’expertesa insòlita en el maneig de la paraula i el sentiment, i l’efusió d’un talent altament lúcid excel·leixen en la seva obra poètica, bella i rigorosa»

Joan Martí i Castell
URV de Tarragona i IEC

 Dijous 23 de març 
«Si fem una mica d’atenció, a les paraules de Vallverdú hi podem sentir una música que ve de lluny, empesa per la força de la tradició»

Heura Gaya
Música

 Dimecres 22 de març 
«Ningú com ell omple tant de significat la paraula “mestre”. Per cert, si surts esmentat en un llibre seu, és que t’has convertit en material literari?»

Joan Albert Palau
Alumne, amic i admirador

 Dimarts 21 de març 
«Sense fer soroll, a ritme constant i pas ferm. Així és com es passeja per Balaguer. Així és com viu la defensa de la llengua i aquest és l’exemple que ens llega»

Arnau Torrente
Paer de Cultura de Balaguer

 Dilluns 20 de març 
«Estimat amic, mestre, poeta, escriptor, traductor, orador, assagista... Quin bé de Déu de coses bones. Totes útils i causa de gratitud i d’alegria»

Lluïsa Pla i Tuldrà
Historiadora

 Diumenge 19 de març 
«Avui, sant Vallverdú polièdric, sempre ha donat la cara pel país. Soldat de l’idioma, artista de la paraula, referent de confiança: de gran vull ser Vallverdú»

Josep-Lluís Carod-Rovira
Filòleg i escriptor

 Dissabte 18 de març 
«L’Antonieta i el Josep són un matrimoni entranyable. Amor, cultura, llengua i país s’entrelliguen creant una atmosfera formidable i plena de nobles emocions»

Josep Andreu
Alcalde de Montblanc

 Divendres 17 de març 
«Poseu un Vallverdú a la vostra vida. Poseu-hi saviesa i vitalisme. Poseu-hi les pàgines d’un escriptor que observa i que imagina»

Josep Lluch
Editor

 Dijous 16 de març 
«La sort immensa de tenir-lo de professor quan era adolescent i ara de gran com a mestre: de lletres, de compromís cívic i de vida»

Vidal Vidal
Escriptor

 Dimecres 15 de març 
«Ser rebut amb una abraçada fortíssima del Josep en arribar a l’Espluga, el millor record, i compartint intenses xerrades de qualsevol tema. Un mestre del saber!»

Ramon Vives i Sugranyes
Veí i amic

 Dimarts 14 de març 
«Tenacitat, compromís, civisme, defensa de la llengua, servei al país i excel·lència tenen un nom: JOSEP VALLVERDÚ, l’únic “cranc” que sempre va endavant»

Rosa Mesalles
Gestora cultural

Entrades anteriors »


 

Arxivat a:
Societat
Participació