Municipals del 28-M: què hi ha en joc a Lleida?

Els comicis lleidatans posaran a prova la capacitat mobilitzadora de l’independentisme i la resistència d’un PSC que per primer cop anirà a les urnes havent estat partit de l’oposició durant quatre anys

26 de març del 2023
Actualitzat el 08 de maig a les 17:42h
Una papereta de les municipals al saló de plens de la Paeria
Una papereta de les municipals al saló de plens de la Paeria | Àlvar Llobet

Qui és l’alcalde de Lleida i com aspira a ser reelegit?

L’alcalde de la ciutat de Lleida és Miquel Pueyo, d’ERC. El Paer en cap porta al càrrec quatre anys després de guanyar els comicis municipals del 2019 amb set regidors i de rebre el suport de Junts per Catalunya i el Comú de Lleida. Amb els independentistes forma actualment coalició de govern mentre que els comuns van sortir de l’executiu local a mig mandat. Pueyo aspira a revalidar l’alcaldia guanyant les eleccions o amb l’alternativa d’un pacte amb altres partits que permeti arribar a la majoria absoluta de 14 regidors del plenari municipal, format per 27 representants. 
 

Quins són els principals aspirants a rellevar Pueyo?

Fonamentalment dos; Fèlix Larrosa del PSC i Toni Postius de Junts per Catalunya. El candidat socialista va ser alcalde durant nou mesos durant el final de la legislatura 2015-2019 i va quedar segon als passats comicis municipals amb set regidors, els mateixos que ERC. La seva actual aspiració és superar els republicans a les urnes. Larrosa s’ha passat bona part del mandat promocionant la seva figura d’alcadable i de líder alternatiu al Paer en cap. 

Toni Postius, per la seva banda, creu que ara ha arribat el seu moment després de dues eleccions quedant rere el PSC i ERC. Actual regidor d’Urbanisme de la Paeria, pretén superar els sis regidors que li deixarien més obertes les portes de l’alcaldia. Actualment el seu partit té cinc regidors tot i que va començar la legislatura amb sis. 
 

Quins seran els grans debats en la campanya de Lleida?

Els grans debats es fonamentaran en cinc: la neteja de la via pública, la seguretat ciutadana, el gran deute de la Paeria, el model comercial de la ciutat amb grans centres comercials o comerç de proximitat i l’alberg per a temporers i persones sense llar que ha impulsat l’executiu de Miquel Pueyo durant aquest mandat. Tots aquests temes s’han mantingut en el dia a dia polític en els darrers anys a la capital del Segrià. 
 

Quines són les principals novetats respecte a les últimes eleccions?


Per primer cop d’ençà del restabliment de la democràcia, el PSC afronta unes eleccions des de l’oposició. Aquest fet per si sol ja canvia el tauler de joc electoral. Un dels focus d’atenció estarà posat en la capacitat de resistència dels socialistes després de quatre anys sense govern. Un altre aspecte a tenir en compte serà com mobilitzen l’electorat les forces independentistes després de la seva primera legislatura governant la ciutat. La participació de Vox en aquests comicis també és una novetat en relació als anteriors. 
 

Quins pactes hi poden haver després del 28-M?

ERC pot revalidar l’acord de govern amb Junts per Catalunya i, si entra al consistori, explorar-lo també amb la CUP. Després de l’experiència fallida amb el Comú de Lleida, l’opció d’aquest pacte s’entreveu molt més complicada. Els comuns, d’altra banda, no tenen assegurada la representació al consistori, segons apunten les enquestes. Un executiu independentista, doncs, seria una opció a tenir en compte.

El PSC té, a priori, menys marge de pacte. D’entrada és complicat pensar en acords amb ERC i Junts després de les moltes batusses polítiques que s’han mantingut durant aquests quatre anys. El fet que el PSC sigui un partit que ha governat Lleida durant 40 anys no ajuda a que sigui vist amb bons ulls per les altres formacions. PP i Vox (si obté representació a la Paeria) serien les opcions de Larrosa, però tampoc no es podria descartar una entesa amb el Comú, si entra. D’altra banda, no es preveu que Ciutadans aconsegueixi regidors aquest cop. 

Fitxa tècnica de Lleida

  • Quants habitants té? 140.700 habitants 
  • Quants regidors hi ha en joc? 27
  • Quin va ser el resultat a les últimes eleccions?
  • ERC 7, PSC 7, Junts 6, Ciutadans 3, PP, 2, Comú de Lleida 2
  • Hi va haver algun pacte després dels comicis? ERC va guanyar les eleccions i va fer un acord de govern amb Junts per Catalunya i el Comú de Lleida.