1 de 10
ANY VALLVERDÚ

El que diuen de Vallverdú

Cada dia una personalitat de l'àmbit cultural o institucional ens atansarà a la figura de l'autor centenari

Catalunya commemora el 2023 el centenari de Josep Vallverdú | Núria Garrido
per Nació, Lleida | 9 de febrer de 2023 a les 18:25 |
És inhabitual que el centenari d'un escriptor se celebri en vida de l'autor. És el que passa aquest 2023 amb l'Any Vallverdú. El protagonista, Josep Vallverdú (Lleida, 1923), en fa cent el 9 de juliol. Vallverdú, que ha excel·lit en nombrosos gèneres, també ho ha fet com a articulista.

És opinador de Nació i aquí podeu recuperar els seus articles. Pocs autors han dut la seva obra més enllà de l'àmbit exclusivament literari per convertir-la en un univers on els diversos gèneres que ha conreat es barregen en una tasca d'activista social i cultural, i d'home sempre compromès amb les llibertats. Però potser un tret que el defineix és que Vallverdú ha estat tot això sense additius i evitant sempre tota actitud d'autor "consagrat" i inatacable, el que l'ha fet sempre, potser, més fresc i més lliure. Cada dia una personalitat de l'àmbit cultural o institucional o algú proper a l'escriptor ens atansarà a la seva figura. 

 Dissabte 25 de març 
«Font de cabal generós hi trobem, en Vallverdú, el que en cada ocasió més falta en faci per calmar-nos la set de dir i de dir-nos»

Anton Not Reig
Filòleg

 Divendres 24 de març 
«L’expertesa insòlita en el maneig de la paraula i el sentiment, i l’efusió d’un talent altament lúcid excel·leixen en la seva obra poètica, bella i rigorosa»

Joan Martí i Castell
URV de Tarragona i IEC

 Dijous 23 de març 
«Si fem una mica d’atenció, a les paraules de Vallverdú hi podem sentir una música que ve de lluny, empesa per la força de la tradició»

Heura Gaya
Música

 Dimecres 22 de març 
«Ningú com ell omple tant de significat la paraula “mestre”. Per cert, si surts esmentat en un llibre seu, és que t’has convertit en material literari?»

Joan Albert Palau
Alumne, amic i admirador

 Dimarts 21 de març 
«Sense fer soroll, a ritme constant i pas ferm. Així és com es passeja per Balaguer. Així és com viu la defensa de la llengua i aquest és l’exemple que ens llega»

Arnau Torrente
Paer de Cultura de Balaguer

 Dilluns 20 de març 
«Estimat amic, mestre, poeta, escriptor, traductor, orador, assagista... Quin bé de Déu de coses bones. Totes útils i causa de gratitud i d’alegria»

Lluïsa Pla i Tuldrà
Historiadora

 Diumenge 19 de març 
«Avui, sant Vallverdú polièdric, sempre ha donat la cara pel país. Soldat de l’idioma, artista de la paraula, referent de confiança: de gran vull ser Vallverdú»

Josep-Lluís Carod-Rovira
Filòleg i escriptor

 Dissabte 18 de març 
«L’Antonieta i el Josep són un matrimoni entranyable. Amor, cultura, llengua i país s’entrelliguen creant una atmosfera formidable i plena de nobles emocions»

Josep Andreu
Alcalde de Montblanc

 

 Divendres 17 de març 
«Poseu un Vallverdú a la vostra vida. Poseu-hi saviesa i vitalisme. Poseu-hi les pàgines d’un escriptor que observa i que imagina»

Josep Lluch
Editor

 Dijous 16 de març 
«La sort immensa de tenir-lo de professor quan era adolescent i ara de gran com a mestre: de lletres, de compromís cívic i de vida»

Vidal Vidal
Escriptor

 Dimecres 15 de març 
«Ser rebut amb una abraçada fortíssima del Josep en arribar a l’Espluga, el millor record, i compartint intenses xerrades de qualsevol tema. Un mestre del saber!»

Ramon Vives i Sugranyes
Veí i amic

 Dimarts 14 de març 
«Tenacitat, compromís, civisme, defensa de la llengua, servei al país i excel·lència tenen un nom: JOSEP VALLVERDÚ, l’únic “cranc” que sempre va endavant»

Rosa Mesalles
Gestora cultural

 Dilluns 13 de març 
«Vallverdunejant, que vol dir invitant-nos a obrir un llibre mentre encara cuina sopes escaldades de ficció i record, entre espones i brancals de biblioteca»

Marc Macià
Historiador

 Diumenge 12 de març 
«Home savi, amant de la vida. Company d’esmorzar dels dissabtes. Humorista en el dibuix i  ferm defensor de la cultura i de la llengua en la seva obra»

Alfons Medina
Parent i amic

 Dissabte 11 de març 
«Vallverdú m’acompanya al llarg de la vida i les seves sàvies paraules sempre les tinc ben presents: “Només qui camina fa via, només qui camina està viu»

Maribel Zamora
Regidora de Cultura de Torregrossa

 Divendres 10 de març 
«Puiggròs, anys 70. La meva filla i l’Eloi cullen maduixes a l’hort, jo convido el Josep a fer una conferència i respon: A Sant Martí no puc dir que no»

Xavier Balcells
Amic de Sant Martí de Maldà
 

 Dijous 9 de març 
«El meu Vallverdú és el consort galant, divertit i enginyós de l’Antonieta: una parella magnífica capaç de fer d’un simple dinar un esdeveniment extraordinari»

Lourdes Sanfeliu
Amiga

 Dimecres 8 de març 
«Joves i no tan joves aquest Any assaborirem, encara més, els relats, escenaris i personatges  que Josep Vallverdú ens ha regalat  dins la seva esplèndida obra»


Maria Àngels Cabasés
Síndica de comptes

 Dimarts 7 de març 
«Que vagi exercint el seu mestratge amb densitat cívica i patriòtica i assaonant Ponent amb els seus mots, i que nosaltres puguem collir-ne els fruits»

Miquel Àngel Estradé
Alumne i amic

 Dilluns 6 de març 
«Dels meus molts Vallverdú, m’agrada el de la manera d’entendre la seva vida. I ho dic amb Goethe: “Sense presses dins ta mida més també sens parar mai”»

Rosa Maria Solsona
Amiga de família

 Diumenge 5 de març 
«Agraït al seu mestratge. El flaire de la pipa, el corbatí, un aire de 'gentleman', educat, rigorós, amant del país, de la llengua, m’acompanyarà en el temps»

Josep M. Solé
Alumne d'Els Frares

 Dissabte 4 de març  
«El 1969 neix l’Escola Alba. Vallverdú crea el logotip: una A amb un infant amb els braços oberts convidat a formar part de l’engrescador projecte que sempre portarem al cor»

Carme Llimós
Mestra de l’Alba 1969-1977

 Divendres 3 de març 
«Vallverdú és la persona que tothom voldria al seu costat. A la seva vora cada dia aprens una cosa. La seva bondat i aquest punt d’humor anglès el fan excepcional»

Assumpció Bonet
Veïna i amiga

 Dijous 2 de març 
«Josep Vallverdú, mestre de llengua que escriu per a lectors de totes les edats dels Països Catalans»

Gemma Rigau
UAB-IEC

 Dimecres 1 de març 
«Són pocs els homes que saben lligar l’emoció i la reflexió, i encara menys els capaços d’explicar-ho amb una llengua rica, clara i bella. Vallverdú n’és un»

Josep Maria Sala-Valldaura
Poeta i assagista

 Dimarts 28 de febrer 
«Vallverdú, escriptor incansable que viu el present, vitalista i amb un somriure que s’encomana. Un savi amb ulls d’infant cent vegades enamorat de la vida»

Montserrat Recasens
Bibliotecària

 Dilluns 27 de febrer 
«Amant de la paraula i de la vida, veu àvida i inconformista en la reivindicació de la cultura. Poeta en el llenguatge de l’evidència»

Jaume Suau
Poeta

 Diumenge 26 de febrer 
«En bicicleta d’Arbeca a Puiggròs, al bat del sol, per a classes d’anglès a cal professor Vallverdú. Música clàssica al jardí. Era l’inici d’una gran amistat»

Dolors Solé
Cafeteria Slàvia

 Dissabte 25 de febrer 
«El 1981, als 7 anys, triava el meu primer Vallverdú, ‘Un cavall contra Roma’. En seguirien molts més; d’aleshores ençà la novel·la històrica em fascina»

Jordi Satorra
Director de l’Institut Antoni de Martí i Franquès

 Divendres 24 de febrer 
«Josep Vallverdú ens ensenya que les paraules conreen la terra. Ell l’ha feta més fèrtil i generosa»

Nathalie Bittoun-Debruyne
Professora i traductora

 Dijous 23 de febrer 
«Ara surt del retrat per fer balanç. Ha fet saó i tàpia. El seu cabal d’humanitat dibuixa paisatges amb enginy, memòria i ironia. I salva els mots de l’oblit»

Joan Cornudella
Filòleg i escriptor

 Dimecres 22 de febrer 
«Company de treball durant anys al Col·legi Montserrat i a l’Institut que porta el seu nom, a les Borges Blanques. Admiro la seva capacitat de treball»

Anna Rufié
Poeta

 Dimarts 21 de febrer 
«Al Josep sempre li he tingut enveja. Per la seva capacitat de treball, pel seu bon humor habitual i perquè tot li és motiu per escriure. Indiscutible»

Rafel Molina "Santapau".
Dramaturg, ninotaire i artista en general.

 Dilluns 20 de febrer 
«En ocasió del centenari de Josep Vallverdú, és un moment ben adient per rellegir i valorar la seva extensa obra literària i fer-la conèixer al nostre alumnat»

Marta Rius Olcos
Directora del Col·legi Mare de Déu de Montserrat

 Diumenge 19 de febrer 
«El seu suport incondicional a aprendre de l’entorn i a la nostra experiència educativa ens ha indicat un camí a seguir: sembrar els camps d’aprenentatges»

Àngel Sedó
Ecocentre Les Obagues

 Dissabte 18 de febrer 
«Mestre de mestres. La seva obra infantil i juvenil ha estat companya de camí en la transmissió i l’aprenentatge de valors: esforç, solidaritat i justícia»

M. Teresa Quintana
Mestra. Col·legi Els Frares

 Divendres 17 de febrer 
«Any Vallverdú: una ocasió per recuperar un model de servei al país que s’està perdent en aquests temps “de corredisses i llaurar tort”, com deia Foix»

Joan Ramon Veny-Mesquida
UdL-Càtedra Màrius Torres

 Dijous 16 de febrer 
«Gran entre els grans del nostre país. Treballador incansable que ha engrandit la cultura i la llengua catalana a través de la seva gran producció literària»

Rosa M. Codines
Inspectora d’Educació

 Dimecres 15 de febrer 
«Vallverdú viatja a l’Alguer i impulsa Bastió; coneix en Manunta i descobreix un món novel·lesc per a Un estrany a l’Arca, i fa incloure fedal al DIEC»

Andreu Bosch
Alcalde de Teià i professor de la UB

 Dimarts 14 de febrer 
«En Vallverdú mestre em va transmetre l’amor per la llengua i pel país. Ens encomanava el plaer de llegir perquè era coneixedor de les lectures que ens oferia»

Isabel Solé
Bibliotecària a la Biblioteca de Juneda

 Dilluns 13 de febrer 
«Josep Vallverdú, l’escriptor i l’intel·lectual al servei de la veritat, la justícia i la llibertat de pensament, amb Ponent sempre al cap i al cor»
 
Joan Talarn
President de la Diputació de Lleida

 Diumenge 12 de febrer 
«Josep Vallverdú entrà a casa amb les lectures dels fills. Després, llibres de memòries i poesia, però, sobretot, un privilegi: la relació personal i l’amistat»

Teresa M. Comas Andreu

 Dissabte 11 de febrer 
«Tot fent anys, Josep Vallverdú, amb la ploma i la paraula has fet una Catalunya més catalana i més lliure»

Joan Veny
IEC - Universitat de Barcelona

 Divendres 10 de febrer 
«En Vallverdú sempre diu que la literatura infantil i juvenil l’ha acompanyat tota la vida. Quina alegria per a La Galera compartir-ne un tram tan llarg!»

Pema Maymó
Directora editorial de La Galera

 Dijous 9 de febrer 
«Josep Vallverdú i Manresa tindran sempre un nexe comú: Josep Maria Aloy, el pare, que en va ser estudiós i biògraf durant prop de 40 anys»

Marc Aloy
Alcalde de Manresa

 Dimecres 8 de febrer 
«De la mà del meu marit, Josep Maria Aloy, sé d’en Josep Vallverdú, defensor dels mots. De l’afecte entre ambdós, tinc un paisatge que sempre m’acompanya»

Fina Tapias
Actriu

 Dimarts 7 de febrer 
«Aquest 2023 hauria de ser no tan sols l’any dels “èdits” de Josep Vallverdú, sinó també el de tots els seus altres materials inèdits»

Josep Murgades
Universitat de Barcelona

 Dilluns 6 de febrer 
«Volem homenatjar totes les facetes de Vallverdú i la seva lluita constant i discreta a favor de la llengua catalana. Celebrem aquest any, gaudim Vallverdú!»

Natàlia Garriga
Consellera de Cultura 

Participació