1 de 10
Pressupostos

Els pressupostos del Govern a Ponent preveuen un increment del 33,6% respecte l’any passat

El Segarra-Garrigues, la línia de la Pobla, carreteres i millores als hospitals i l'aeroport, amb les partides més altes dels prop de 140 milions

El canal Segarra-Garrigues a Verdú | ACN
per Redacció, Lleida | 2 de febrer de 2023 a les 14:51 |
Els pressupostos de la Generalitat preveuen invertir a les comarques de Ponent 139,9 milions aquest any, un 33,6% més que l'any passat, situant la despesa per habitant en 382,90 euros, un 39,2% per sobre de la mitjana catalana.

La vegueria rebrà el 7,8% de la inversió territorialitzada a Catalunya. El canal Segarra-Garrigues, la línia Lleida-La Pobla de Segur, la conservació de carreteres, actuacions als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida, l'aeroport de Lleida-Alguaire i la nova escola d'Albesa són els projectes que reben les partides més elevades dels comptes.


La delegada Montse Bergés ha destacat la "gran empenta" del pressupost per la transformació feminista amb 2,9 milions per a polítiques d'igualtat i feminismes.

Les inversions més destacades

A les Garrigues la inversió més important es destina al canal Segarra-Garrigues, per valor de 16,4 milions. A la Noguera la partida més grossa va per la línia de ferrocarril Lleida – La Pobla de Segur, amb 4 milions, però també destaquen els 3,5 milions per a la nova construcció de l'escola l'Alber d'Albesa.

Al Pla d'Urgell la inversió més grossa per aquest 2023 és en material ferroviari; un total d'1,8 milions però també cal remarcar els 1,4 per a la conservació de carreteres i els 1,3 per al polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc d'Urgell. Hi ha 1,2 milions per a la nova escola del Poal i també cal destacar la partida inicial de 186.829 euros de la nova comissaria dels Mossos d'Esquadra; una obra en la qual fins al 2025 s'hi invertiran 8,9 milions.


A la Segarra, la partida més important es destina al manteniment de carreteres amb 4 milions i uns altres 1,8 milions per a material ferroviari. El canal Segarra-Garrigues al seu pas per aquesta comarca també rep una inversió d'1,3 milions.

Al Segrià, la comarca on el pressupost preveu més inversions, destaquen els 5,5 milions per a l'aeroport de Lleida-Alguaire i els 7,5 milions en inversions al bloc quirúrgic de l'Hospital Arnau de Vilanova. Es tracta d'una obra que fins al 2026 preveu una inversió de 21 milions. L'altre hospital públic de referència de la ciutat, el Santa Maria, també tindrà una inversió de 4,6 milions. Cal assenyalar que els comptes també destinen 2,1 milions per a la nova estació d'autobusos de Lleida, 1,1 milions per a la nova escola de Pinyana i 145.134 euros per al nou CAP d'Almenar.


A l'Urgell, la inversió per al Segarra-Garrigues també encapçala el rànquing d'inversions amb 5,9 milions però també cal tenir en compte els 1,9 milions en carreteres i els 1,3 per al polígon Boscarró Nord – Sud. Així mateix, també hi ha una partida d'1,1 milions per obres a l'Institut Lo Pla d'Urgell de Bellpuig.

 

Participació