L’Arnau de Vilanova incorpora una nova eina tecnològica que millorarà els diagnòstics de càncer

El microscopi es deixarà d’utilitzar

Imatge de la nova eina
Imatge de la nova eina | ICS
Redacció
16 de gener del 2023
Actualitzat a les 17:02h
El servei d'Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) ha adoptat recentment la patologia digital com a sistema de diagnòstic i ha substituït el microscopi tradicional per aquesta tecnologia a l'hora d'analitzar biòpsies. De fet, l'equipament sanitari en comptabilitza cada any una mitjana de 24.000, sent la imatge microscòpica fonamental per al diagnòstic. Ara, aquesta es pot digitalitzar i, per tant, els professionals poden utilitzar noves eines per aconseguir una interpretació més precisa dels biomarcadors. L'hospital va ser escollit al 2012 per implantar un pla pilot de patologia digital amb la mateixa tecnologia que ha estat escollida per a tots els centres de l'Institut Català de la Salut (ICS).

El cap del servei d'Anatomia Patològica de l'Arnau de Vilanova, Xavier Matías-Guiu, afirma que "la tecnologia està canviant els processos assistencials en medicina, sobretot en especialitats en què s'empren imatges, amb un impacte enorme en l'organització, la dinàmica de treball i la interacció amb altres disciplines". El projecte DigiPatICS té com a objectiu general implantar la patologia digital a tots els hospitals de l'ICS, amb la idea que entre els centres es puguin intercanviar imatges, compartir casos a temps real i establir estratègies de segona opinió en malalties infreqüents i casos difícils.

També es pretén aconseguir una millora dels algoritmes existents per a la quantificació de biomarcadors, desenvolupar de nous d'intel·ligència artificial amb aprenentatge automàtic i d'altres d'anàlisi d'imatge digital, així com de reconstrucció 3D. El projecte es finança gràcies a fons europeus, amb un pressupost de més de 8 milions d’euros.