Demanen 12 anys a l'excap de Carreteres de Lleida per l'adjudicació irregular d'obra pública

La fiscalia sol·licita també que s'inhabiliti Jordi Benet durant 37 anys per a l'exercici de càrrec públic

Redacció
21 de desembre del 2022
Actualitzat a les 14:55h
La fiscalia demana 12 anys de presó per a l'excap de Carreteres a Lleida, Jordi Benet, per suposades irregularitats en contractes d'obra pública entre el 2010 i el 2016; una investigació derivada del “cas Boreas” sobre presumpta corrupció a la Diputació de Lleida. També sol·licita que se l'inhabiliti durant 37 anys per a l'exercici de càrrec públic i que pagui una multa de 21.600 euros pels delictes de suborn passiu de funcionari, frau per gestió deslleial, prevaricació administrativa com a cooperador necessari i falsedat continuada en document públic.

A més, demana que indemnitzi MYJ Guas amb 15.000 euros pels diners en metàl·lic que entén va rebre en concepte de regals als fills pels seus casaments i pels treballs realitzats a casa seva.

Relacionats amb aquesta causa, a més de Benet, també es jutjaran quatre persones més; entre elles l'exresponsable de Conservació de Carreteres de la Generalitat a Lleida, B. C. R. M., per a qui la fiscalia demana 4 anys de presó, una multa de 10.800 euros i inhabilitació especial per a l'exercici de càrrec públic durant 4 anys pel delicte de falsedat continuada de document públic i la filla de Benet, M. P. B. B., per a qui sol·licita 4 anys de presó i una multa de 60.000 euros per blanqueig de capitals.

Els altres dos acusats són dos dels responsables d'MYJ Gruas, Jose Maria G. P. i Miguel T. G. Per a cadascun d'ells, el ministeri públic demana 13 anys de presó; més d'un milió d'euros de multa; la prohibició de contractar amb el servei públic durant 20 anys, dels quals sis tampoc podran obtenir ajudes o subvencions públiques i gaudir de beneficis fiscals i de la seguretat social per tràfic d'influències, suborn actiu de funcionari, frau i falsedat continuada en document mercantil.

Fets pels quals se'ls acusa

Segons l'escrit de la fiscalia, els suposats delictes van tenir lloc entre els anys 2010 i 2016 i estan relacionats en l'adjudicació d'obra pública en l'àmbit de carreteres de la demarcació de Lleida. Una d'aquestes obres és el reforçament del ferm de la C-12 entre Lleida i Corbins, que va ser suspesa el 2011 per la mateixa administració a causa de la crisi econòmica per "falta de liquiditat". Aquesta obra es va incloure novament als pressupostos del Govern l'any 2016 i, segons figura a l'auto judicial, l'excap de carreteres hauria confirmat per telèfon al responsable de MyJ Gruas que les obres es farien encara que no s'aprovessin els comptes de manera que quan els pressupostos van ser aprovats l'obra ja gairebé s'havia entregat.

El maig del mateix any, Benet hauria demanat als treballadors de MyJ Gruas que fessin treballs en una finca particular seva sense facturació. Els directius de l'empresa haurien acordar amb l'excap de Carreteres una quantitat en metàl·lic.

A més, segons la interlocutòria de la jutgessa d'instrucció que es va emetre a finals d'octubre, Benet hauria incrementat considerablement el seu patrimoni entre el 2011 i 2016 amb una gran quantitat d'ingressos en efectiu en compte bancari per valor de 1.000 euros cada un fins a arribar a prop dels 100.000 euros. En aquest sentit, es feia referència a què Benet i la seva filla haurien obert una caixa de seguretat al 2017 per intentar "amagar" els diners i que l'octubre de 2020 la policia va detenir la filla sortint del banc amb 20.000 euros amagats a sota de la roba.