Talarn visita a Balaguer les reformes al Molí de l’Esquerrà i el final de les obres del carrer Barcelona

El president ha expressat el suport a la segona ciutat de la demarcació en dos projectes que han comptat amb un ajut superior als 800.000 euros per part de la Diputació en diferents anualitats

Talarn visitant el carrer Barcelona de Balaguer
Talarn visitant el carrer Barcelona de Balaguer | Diputació Lleida
Redacció
19 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:27h
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha efectuat aquest dilluns una visita institucional a Balaguer durant la qual ha estat rebut a la Paeria i ha visitat les obres que s’han efectuat al carrer Barcelona i al Molí de l’Esquerrà.

Talarn ha començat la seva estada a la capital de la Noguera a la Casa de la Paeria, on ha estat rebut pel paer en cap, Jordi Ignasi Vidal, i membres del consistori, a més del president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa. A continuació ha signat al Llibre d’Honor de la ciutat, abans d’iniciar una visita que els ha dut, en primer lloc, al carrer Barcelona, i per acabar, al Molí de l’Esquerrà.

Les actuacions a l’edifici del Molí de l’Esquerrà i al carrer Barcelona són dos de les intervencions més emblemàtiques que s’estan executant en els darrers temps a la ciutat, en tots dos casos amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, que hi ha aportat uns 800.000 euros en diferents anualitats.

En el cas del carrer Barcelona, és un dels eixos principals de la ciutat, i ara passarà a ser el carrer de Balaguer més adaptat al segle XXI, amb totes les instal·lacions de serveis adequats a les necessitats i les normatives actuals, amb la substitució de la xarxa d’aigua, gas i il·luminació, la pavimentació de la calçada, l’eixamplament de les voreres renovat, la plantació d’arbres i la incorporació de la xarxa de pluvials. L’actuació s’ha executat en dos fases que han tingut un cost de licitació de 530.000€. El carrer quedarà obert al trànsit a partir d'aquest dimarts i serà de sentit únic, direcció variant.

Pel que fa al Molí de l’Esquerrà, es tracta d’un antic molí fariner que va ser reformat al segle XIX i que aprofitava la força de l’aigua per aconseguir moure la roda hidràulica que accionava el mecanisme per a moldre el gra. En la seva planta baixa s’ubica el Centre d’Interpretació de l’Or, i l’actuació que s’hi ha anat efectuant, corresponent a una primera fase, ha consistit en l’arranjament de la planta baixa, el soterrani i l’estructura, habilitant sales polivalents. La voluntat de la Paeria és convertir l'edifici en alberg, per això el projecte ha tingut en compte aquestes necessitats. De fet, la idea d’ubicar en aquest espai un alberg de joventut obeeix al fet de donar sentit discursiu a la història de l’edifici, que també compta amb un restaurant.

Talarn s’ha congratulat pel fet de poder, des de la Diputació, ajudar a la segona ciutat de la demarcació a “millorar la vida dels veïns i veïnes”, i ha precisat que era important comprovar que “en un mandat en què hem canviat el sistema d’assignació de les ajudes als municipis”, aquest sistema està donant bons resultats. Per la seva part, Vidal ha agraït el suport de la corporació per tal de tirar endavant aquest conjunt d’actuacions que han coincidit en el seu final i que totes elles han comptat amb finançament per part de la Diputació.