Ponent recuperarà aquest any els nivells econòmics prepandèmia

L'Informe del BBVA mostra un creixement del VAB el 2021 del 5.8% al pla de Lleida i d'un 4.2% a les zones de muntanya

Una terrassa al centre de Lleida
Una terrassa al centre de Lleida | Adrià Costa
Redacció
01 de desembre del 2022
Actualitzat a les 15:09h
L'economia de les comarques de Ponent passarà pàgina de la crisi derivada de la pandèmia i recuperarà aquest mateix any els nivells econòmics que tenia el 2019.

En el cas del Pirineu i l'Aran, en canvi, la recuperació econòmica arribarà més tard, durant el 2023, per l'impacte que la Covid-19 va tenir en el turisme i en l'àmbit energètic. Així ho ha explicat Josep Oliver, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la UAB i director de l'Informe Econòmic Comarcal 2022 del BBVA.

L'estudi destaca que el 2021 el Valor Afegit Brut (VAB) a Ponent va créixer un 5.8%, dins la mitjana catalana, mentre que a les comarques de muntanya ho va fer lleugerament per sota, un 4.2%. Uns creixements "forts", però insuficients per compensar la davallada del 2020.

Oliver ha parlat d'una "forta recuperació" el 2021 que té una doble cara. Per una banda, mostra a la "intensa expansió" de bona part dels sectors econòmics, mentre que per contra és una resposta a la "gran caiguda del 2020". "Si no fos per la Covid-19 no veuríem aquest creixement", ha indicat, a la vegada que ha remarcat que es tracta de valors inferiors encara als del 2019.

Segons l'informe, el creixement a la plana de Lleida ve impulsat pel fort increment dels serveis (7.2%) i de la indústria manufacturera (7.3%), per sobre de la mitjana catalana, sumat a l'avenç moderat del sector de la construcció (1.5%) i del primari (3.1%).

En canvi, a les comarques de muntanya, on tenen una forta dependència del sector del turisme i de les activitats vinculades a les branques d'energia i aigua, els principals sectors responsables de l'increment global del 4.2% han estat els serveis, amb un increment del 8%, i la construcció (2.3%). En canvi, els sectors energètics que representen un 74% del VAB industrial de la zona han caigut un -9.3%.