1 de 10
Projectes

Dos projectes de recerca presentats per l'IRBLleida reben més de tres milions

Estudien trastorns respiratoris en el son de pacients hipertensos i la pèrdua de pes després de la cirurgia bariàtrica

Imatge de l’Arnau de Vilanova | ACN
per Redacció, Lleida | 30 de novembre de 2022 a les 11:39 |

El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit dotació econòmica a dos projectes de recerca de medicina personalitzada de precisió presentats per l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). Impliquen una transformació en la forma en què es prenen decisions en la pràctica clínica i en les mesures de salut pública, i persegueixen una medicina més segura, eficient i personalitzada.

El projecte “Impacte del maneig dels trastorns respiratoris durant el son amb el control de la hipertensió sistèmica: METASLEEP”, de Ferran Barbé ha estat finançada amb més de 2,3 milions d'euros. La iniciativa 'Susceptibilitat genètica per a predir la pèrdua de pes després de la cirurgia bariàtrica' d'Albert Lecube ha obtingut més de 800.000 euros.“METASLEEP” és un projecte multicèntric que comprèn centres de nou regions de l'Estat: Andalusia, Balears, Cantabria, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Extremadura, La Rioja i País Basc. Està liderat pel director clínic territorial de malalties respiratòries cròniques de Lleida, director del CIBERES, catedràtic de la Universitat de Lleida (UdL) i responsable del grup de recerca Investigació translacional en medicina respiratòria de l'IRBLleida, Ferran Barbé.


L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida serà el centre coordinador i tindrà una durada de tres anys. La proposta pretén implementar un nou sistema de gestió de la hipertensió, que inclourà el monitoratge i el tractament dels trastorns respiratoris durant el son.Aquesta nova gestió basada en la medicina de precisió es durà a terme des de l'atenció primària i pretén millorar el control de la pressió arterial, el principal factor de risc de la principal causa de mort en el món, les malalties cardiovasculars. A més, la recerca pretén contribuir a desenvolupar eines de medicina personalitzada mitjançant la identificació del perfil molecular que permeti desenvolupar un model no invasiu amb utilitat clínica.

"Aquest projecte permetrà l'expansió del model d'atenció als pacients amb apnea del son i hipertensió que seguim a Lleida a la resta del territori nacional", ha explicat Ferran Barbé. 'METASLEEP' ha rebut un finançament de 2.344.100  del Ministeri de Ciència i Innovació.


L'altre projecte amb finançament és “Susceptibilitat genètica per a predir la pèrdua de pes després de la cirurgia bariàtrica”, encapçalat pel responsable de recerca i innovació de l'Hospital Arnau de Vilanova, cap de Servei d'Endocrinologia del mateix hospital, professor de la UdL i responsable del grup de recerca en Obesitat, Diabetis i Metabolisme (ODIM) de l'IRBLleida, Albert Lecube.

L'equip del projecte és el resultat de la col·laboració de dotze hospitals universitaris estatals amb el suport dels seus centres de recerca associats. Els centres estan distribuïts en nou comunitats: Andalusia, Balears, Canàries, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat de Madrid, Galícia, Navarra i País Basc.

 

Participació